een winterkrans voor de vogels

DSCI2689Tijdens deze winter wilde ik nog graag wat doen voor de voedertafel. Vetbolletjes met zaden lagen er al volop. En toen kwam de idee om een echte krans te maken. Eerst ben ik ga dennenappels rapen. Na een paar dagen in de warmte kwamen die helemaal open. Tijd dus om mijn zaadmengsel en noten  te mengen met het gesmolten  vet.

 

Werkwijze:

DSCI2677Ik ben begonnen met het maken van een metalen ring. Ik werkte met wat zwaardere ijzerdraad. Die draaide ik een paar keer om zodat de cirkel enige stevigheid kreeg. Met dunne ijzerdraad maakte ik dan alles vast. De diameter bedraagt een 35cm. Afhankelijk van het aantal dennenappels die je hebt, kan die natuurlijk groter of kleiner.

En dan volgen de dennenappels. Onderaan heb ik telkens een ijzerdraad vastgemaakt. Het uiteinde was voldoende lang zodat ik het kon gebruiken om alles aan de ring vast te maken.

DSCI2671DSCI2667Tijd om het ongezouten vet te smelten en de zaden en nootjes bij te voegen. Op 500gram vet voegde ik 400gram zaad en noten toe. Ik heb alles in een ruime pan gesmolten en dan overgegoten in een hoge pan. Dat was makkelijker om de dennenappels door het mengsel te halen.DSCI2680DSCI2660

 

 

Die worden dan op de braadslede gelegd waar het vet wat kan gaan stollen. Soms vallen er wat zaden en noten af. Voorzichtig heb ik dit mengsel terug op de dennenappels geschept.
Dit is zeker een wat plakkerig werkje. Ik had dan ook altijd keukenpapier en een doek bij de hand.
Tijd nu om alle dennenappels aan de ijzeren ring vast te maken. Telkens maakte ik er eentje vast aan de buitenkant en dan volgde er eentje aan de binnenkant. Zo ben ik gelijk opgegaan.DSCI2683
Ik werkte hier op een grotere houten plank. Dit had vooral het voordeel dat het werk overzichtelijk bleef. Afgevallen zaadjes en noten konden makkelijk terug op de dennenappels gelegd worden. En morsen was zo dus zeker geen probleem.

 

En nu is het aan de vogels. De voedertafel ziet er mooi uit.

DSCI2789

 

 

One thought on “een winterkrans voor de vogels

  1. Kristien, deze krans is zo prachtig! Spijtig dat lente eraan komt….maar ga proberen in najaar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *