Een “weefweek”

In mei gaan we weven!  En die workshop loopt over een ganse week. Dat is de tijd die je nodig hebt om een weefwerk te maken. Die eerste keer wordt het een eenvoudige loper of een brede sjaal. Ook een vloermatje behoort tot de mogelijkheden. We werken op vierschachts getouwen. Het zijn tafelgetouwen en voor een eerste keer is 60cm weefbreedte goed haalbaar. Er staan vier getouwen klaar. Twee hebben metalen heveltjes om de draden door te rijgen. De twee anderen hebben er metalen.DSCI3359DSCI3353 De schering maak je in stevige gladde draad. Dit zijn de vaste draden die ingeregen worden.  Het maken van de schering en het opzetten duurt algauw dikke 2 dagen. Dit is een werkje dat we ook altijd samen doen zodat het goed vooruit kan gaan. Als je in wol wil werken dan is kousenwol hiervoor prima. Als je liever katoen  hebt dan is een dikte voor haaknaald nr 3 het meest geschikt. Die draden kunnen makkelijk door het riet van 4 draden per cm geregen worden. Als de schering dan op het getouw staat kunnen we met het eigenlijke weven  beginnen.

Linnenbinding is één van de basisbindingen waarmee we starten. Hier zie je wat voorbeelden.
DSCI3363DSCI3365
Ook keperbinding behoort tot de mogelijkheden.
DSCI3366DSCI3373

 

Zoals je merkt kan je voor het inslagmateriaal heel wat verschillende draden gebruiken. Waar de schering glad en stevig moet zijn is de keuze voor het inslagmateriaal veel ruimer. Verschillende diktes en structuurdraden zijn mogelijk. Dat maakt het weekwerk dan ook heel wat rijker.
DSCI3367DSCI3373

 

 

 

 

Voor mensen die al wat ervaring hebben met het weven is een “open” weefwerk ook mogelijk. Hier oefenen we verschillende weefsteken die een open structuur geven.
DSCI3378
DSCI3376

 

 

 

 

 

En echt ervaren wever kunnen een tekening uitwerken.

Je merkt het , heel wat mogelijkheden zijn haalbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *