Gehaakt vliegengordijn

Met het mooie weer staat de achterdeur vaak open. En niet alleen de poesjes lopen nu in en uit ook andere dieren vinden hun weg naar binnen. Soms zijn het bijen of hommels en die worden zorgvuldig weer buiten gezet. Maar meestal zijn het vliegen en die zijn niet zo makkelijk te pakken. Dus is het de kunst om ze buiten te houden. Ik hoop dat mijn gehaakt gordijn hier een oplossing biedt.

Allerlei restjes katoenen draad kwamen nu goed van pas. Het is een bont geheel geworden. Ik werkte met dubbele draad en haaknaald nr 4,5.

Ik ben begonnen met een boord die bovenaan komt. Die boord begint met een ketting van losse die ongeveer 90 cm is. Met een rij vaste kom ik terug.

En zo ga ik door tot ik bijna 7 cm heb. Hier stop ik en weet dat er nog 1 rij bovenop komt.


En dan worden alle linten gehaakt. Die bestaan uit een rij losse en een terugkerende toer van vaste. De lengte heb ik telkens laten variëren.
Bij het begin heb ik een lange draad laten hangen. En dat heb ik ook op het einde gedaan. Het is de bedoeling om aan elk lint iets te hangen en zo heb ik 2 draadjes waar je makkelijk iets kan aan hangen.

Ik heb uiteindelijk 26 linten gehaakt. Af en toe heb ik alles eens bij elkaar gelegd om te kijken of er genoeg variatie inzat.

En dan leg ik de definitieve volgorde van de linten. Ik probeer hier af te wisselen in kleur en lengte. Als dit goed ligt begint het vasthaken van de linten aan de boord. Die worden in de laatste rij vastgehaakt samen met de vaste van de boord. Om de 4 haaksteken komt er zo’n lint.

Op het einde van de rij zitten alle linten vast aan de boord.

Dan wordt de ijzeren staaf waarmee het gordijn zal opgehangen worden op de boord genaaid. Ik ben gewoon op en neer gaan naaien maar telkens bij de teruggaande steek ben ik rond de staaf gegaan. Zo zit die stevig vast.

De afwerking van de linten komt als laatste. Je kan verschillende dingen aan de linten hangen. Oorspronkelijk dacht ik aan kleinere stenen maar schelpen zijn ook een mogelijkheid. Uiteindelijk zijn het stukjes hout geworden.

Alles is nu klaar. Benieuwd of de vliegen begrijpen dat dit voor hen bedoeld is. Buiten blijven dus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *