Citroenkaarsjes

Acht citroenen werden evenveel kaarsjes om een zomeravond zachtjes te verlichten. En het citroensap dat met de was is vermengd zou de muggen op een afstand moeten houden. Benieuwd of dit helpt!

Naast de citroenen heb je eigenlijk niet zoveel nodig. Dikke katoenen draad heb ik gebruikt als lont. En dan zijn het allerlei kaarsrestjes die ik terug gesmolten heb. Ook dunne ijzerdraad om de kaarsjes op te hangen is handig.

Het grootste werk is het uithollen van de citroenen. Ongeveer een derde van de citroen heb ik weggesneden. Dan is de citroen uitgeperst en het resterende vruchtvlees heb ik er dan met een soeplepel uitgehaald. Het makkelijkste leek me als je onderaan begint en zo van binnenuit de citroen leegmaakt.

De restjes kaars zijn “au bain Marie” gesmolten. Zij komen terecht in een pannetje met teut waardoor de gesmolten was makkelijk kan overgegoten worden. Bij die gesmolten was heb ik dan wat van het geperste citroensap gedaan. Dat zou wat extra geur moeten geven.

En dan komt de was in de citroen. Even heb ik zitten zoeken hoe ik dat op een veilige manier kon doen. Mijn lege citroenen komen in eierdoosjes terecht en twee ervan ook in een glazen potje. De lonten heb ik aan stokjes geknoopt en zo alles klaar gezet. Nu kan ik me voorstellen dat mensen die kaarsen maken daar wat handiger in zijn maar goed, het is gelukt.

Alles moet nu afkoelen en dus is het wachten tot de was helemaal gestold is.
Ondertussen ben ik begonnen om met dunne ijzerdraad een vlechtwerkje te maken zodat de kaarsen kunnen opgehangen worden.
Ik ben vertrokken van 8 draden van ongeveer 40 cm lang. Onderaan zijn die met een knoop vastgelegd.

Dan leg ik mijn draden per twee. Op een goeie 2 cm van de knoop draai ik ze per 2 in elkaar.

Na een goeie 2 cm doe ik dit nogmaals maar ik ga nu verspringen met de draden. Op die manier wordt de cirkel gesloten en kan het citroenkaarsje er net in. Dit is ook het moment dat ik de lont bijknip.

Een eindje boven het lont ga ik dan 1 draad een paar keer rond de andere 7 draden draaien zodat alles goed vastzit. Met de resterende draden kan de kaars nu aan een takje geknoopt worden.

Hoelang deze “kaarsjes” goed blijven weet ik niet. Het is wel belangrijk dat alles opgehangen wordt zodat de citroen wat kan drogen. Mijn eerste kaarsjes had ik op een glazen bokaaltje laten staan en dat is gaan schimmelen. Ik denk dat je best niet te lang wacht om volop te genieten van die mooie, welriekende kaarsjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *