Gember kweken

Gemberwortel vind je hier meestal in de fruitschaal in de keuken. Die wordt dan ook vaak gebruikt. Regelmatig merk ik dat er ook uitlopers verschijnen en al vaak heb ik me afgevraagd of die gember ook zelf te kweken is. En internet bracht het antwoord. Op de website www.newengland.com vond ik een beschrijving voor het zelf kweken van deze wortel.
Ik ben heel benieuwd of het gaat lukken.

Je vertrekt natuurlijk van een verse nog levende wortel. Die voelt stevig, dik aan met nog een strakke huid. Op dat stuk wortel zou je dan “een oog” moeten vinden. Dit deed me erg denken aan aardappels.
Ik had verschillende stukken met een oog. Je kan je wortel eventueel in stukken snijden zodat je verschillende uitlopers kan kweken.

Op dit stuk was het oog al wat uitgegroeid. Ik heb deze wortel niet in stukken gesneden. Ik kijk wel wat er gebeurt.

En hier is de uitgroei nog sterker. Die groene spriet is al een paar cm lang.

Voor je gaat planten moeten de wortels 1 nacht in warm water weken en de volgende dag kan je dan met het planten beginnen.
Het makkelijkste werk je in een wijde ondiepe pot. Gemberwortels groeien horizontaal zodat ze vooral in de breedte ruimte nodig hebben.
Mijn schaal heeft een goede drainage door een gat in de bodem en nog wat extra potscherven. Daarop komt dan een laagje goede compost.En dan komen mijn stukjes wortel in de pot. De ogen liggen naar boven. Eén stuk vond ik wel wat moeilijk om te leggen. De groene scheut moest natuurlijk naar boven naar daardoor werd het wat moeilijk voor de twee andere ogen. Ik hoop dat ze toch hun weg naar het licht kunnen vinden. Maar misschien had ik hier beter drie stukken wortel van gemaakt. Ik probeer het zo en kijk wat het gaat worden.

Alles wordt nu toegedekt met een dikke 3cm compost.
De grond wordt lichtjes vochtig gehouden maar mag vooral toch niet te nat worden.
De pot moet op een warme plaats gezet worden maar niet te zonnig. Voorlopig staat die nog buiten maar als het wat kouder wordt krijgt die een plekje in de keuken. Ik heb me wel voorgenomen om bij echte regen alles binnen te halen.

En dan zou het na een 2 tot 3 weken moeten gebeuren. De scheuten zouden dan moeten opkomen. En dan zou je nog een paar maanden moeten wachten nadat de groei is begonnen. Aan de rand van de pot kan je dan wat aarde weghalen zodat je de uitlopers van de wortelstok vindt. Kleine stukjes kunnen dan van de wortel afgesneden worden. De aarde komt er terug op en de wortel kan weer verder groeien.
Als dit allemaal werkt kan je zo eindeloos blijven oogsten van je aldoor groeiende wortels.

En nu maar hopen dat het lukt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *