Een vilten herfstketting

Vilten hoort voor mij altijd wat samen met het koudere weer. Natuurlijk is dit erg subjectief maar nu het wat frisser wordt heb ik toch mijn viltwol weer boven gehaald. En ik kies dan ook voor een warme kleur voor het maken van een halsketting.

En dit is het basismateriaal dat ik gebruik voor het vilten. Er zijn ook andere manieren om te vilten maar zo heb ik het geleerd en zo doe ik het nog steeds.

Een handdoek heb je nodig om onder je werk te leggen. Daarop komt dan de bubbelplastiek. Hierop wordt de viltwol gelegd en die wordt toegedekt met een stukje gaas. Met lauw water en de zeep kan het vilten beginnen. Het stukje katoen wordt later gebruikt.
Voor deze ketting gebruikte ik een 40gr viltwol.

We beginnen met het maken van een lange dunne ketting. De viltwol wordt zo gelijkmatig “geplukt” en net over elkaar in een lange rij gelegd. Hoe gelijkmatiger de wol komt te liggen hoe gelijkmatiger ook het resultaat. Maar dat hangt ook af van de viltwol. Ik had het behoorlijk moeilijk om de wol goed te leggen. Je zal dan ook merken dat het resultaat niet overal gelijk is.

Als de streng voldoende lang is, en dat kies je in functie van de lengte van de ketting die je wil bekomen, komt het gaasje over de wol. Het lauwe water waarin zeepvlokken opgelost zijn wordt over het geheel gesprenkeld.

En dan begint het zachte wrijven over de wol. De bedoeling hier is dat alle wolvezels in elkaar gaan haken. Als alles wat vastzit kan het gaasje weggenomen worden en kan je verder gaan oprollen.

Je bekomt een lange streng die nu even opzij kan gelegd worden.

En nu beginnen we de wol in een driehoek te leggen. De breedste zijde komt bovenaan en geleidelijk aan werken we naar onder. Ook hier wordt er zorgzaam geplukt en de randen liggen net over elkaar.

Daar komt een 2de laag wol over. Die wordt in de andere richting gelegd zodat je 2 lagen boven elkaar hebt.

En dan begint het proces van het in elkaar haken van de vezels opnieuw. Gaasje over de wol, nat maken met het lauwe zeepsop en zachtjes wrijven tot alles vastzit. Dit gaat door tot het gaasje zonder problemen van de wol kan gehaald worden.

Nu gaan we beginnen met onze lange ketting in deze driehoek te rollen. Dit probeer je zo strak mogelijk te doen. De ketting die zo ontstaat wordt verder bewerkt zodat alles stevig vastzit.

Als alles opgerold is gaan we de ketting verder verstevigen. Met extra zeepsop wordt alles goed in vorm gewreven.

En dan volgt de 2de fase van het werk. En dit is het eigenlijk vervilten waardoor de structuur veel strakker wordt. Als je dit met de hand wil doen dan ga je heet water en wat extra zeep gebruiken en heel stevig rollen. Dit is een fase die behoorlijk wat tijd en kracht vraagt. Ik heb het wat makkelijker gedaan en de ketting in de wasmachine vervilt. Dit gaat snel maar je hebt het proces veel minder in de hand. Wat uit de machine komt is het resultaat en daar is weinig aan te veranderen.
Mijn streng heb ik in een reep katoen gerold en zachtjes afgebonden. Samen met een paar oude wollen truien die ik wilde vervilten is die in de wasmachine gegaan en op 60° gewassen.

En zo komt de ketting eruit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *