Guusje’s vakantieboek

 

photo 1Grote vakantie, tijd om te reizen, uitstappen te maken, vrienden te bezoeken… of te schrijven. Vaak maak ik een echt vakantie”dagboek” met wat er zoals gaat gebeuren in die tijd. Soms beperkt het zich tot de echte reis maar vaak ook loopt het over al die weken.

Ook met de kinderen schrijven is heerlijk. En misschien is het een goed idee om zo’n vakantieboekje samen met hen te maken.

 

Werkwijze:

1.  Ik ben begonnen met een 15 tal blaren dubbel te vouwen. Je kan gewoon kopieerpapier gebruiken maar ook gekleurd papier kan leuk zijn.

1

2.  Die gevouwen blaren worden goed aangedrukt en dan in elkaar geschoven zodat je één bundel bekomt.

32

 

 

3.  Dan komt het buitenblad er rond. Ook hier kan je gekleurd papier gebruiken dat eventueel versierd kan worden. Maar je kan je natuurlijk ook laten verleiden door al het mooie papier dat te koop is.

4

4.  Alles wordt nu heel goed gestuikt en de voorbereiding voor het naaien kan beginnen. We leggen ons schriftje nu in het midden open. Met een kleine nagel gaan we drie gaten door alle blaren heen kloppen. Eén gat komt in het midden, eentje 2 cm erboven en het laatste 2 cm eronder. Het is belangrijk dat er niets gaat schuiven.67

 

5.  Al onze blaren worden nu met de “cahier”steek aan elkaar gezet. Met onze naaidraad vertrekken we aan de binnenkant in het middelste gat en steken daar onze naald naar buiten. Langs het bovenste gat komen we terug naar binnen. Nu maken we een lange steek naar onder en gaan terug naar buiten. Via het middelste gat komen we terug naar binnen. Onze begindraad zit aan de ene kant van de lange steek en onze einddraad aan de andere kant. Beiden worden met 2  platte knopen vastgelegd. Als naaidraad gebruikte ik  borduurdraad die behoorlijk stevig is. Je kan natuurlijk ook dunne katoenen draad gebruiken.

6.   Zo is ons schriftje bijna klaar. Je zal merken dat de blaren aan de voorkant wat uitsteken. Dit kan je eventueel wat bijsnijden.

13

7.  En dan kunnen we met de versiering beginnen. Hiermee kan je natuurlijk alle kanten op. Ik heb wat vlechtjes gemaakt en met een kraaltje vasgelegd. Maar ook een mooie tekening maakt zo’n schriftje heel persoonlijk. Als je met kinderen werkt is dat zo gebeurd.

Tijd om te gaan schrijven!

DSCI2020

DSCI2039