Kweekpotjes met een boordje

 

DSCI1472

 

In het boek ” Allemaal Floraal ” van Rita van Gansbeke kregen kweekpotjes een geborduurde rand. Als haakster ben ik natuurlijk aan de slag gegaan met de haakpen. Mijn eerste potjes kregen een boord gehaakt met heel dun touw. Ik gebruikte daarvoor een haakpen nr 2,5. Maar ook dikke wol is bruikbaar. Haalnaalden 3, 3,5 en 4 kwamen aan de beurt. Alle restjes wol kunnen hiervoor gebruikt worden.

Werkwijze:

1.  Een dikke halve centimeter onder de rand prik je gaatjes met een scherpe borduurnaald. De gaatjes zitten ook een goeie halve cm uit elkaar. Nu hangt dit wel samen met de dikte van de draad waarmee je wil haken. De afmetingen die ik hier geef kan je gebruiken voor een haaknaald nr 2,5.

4

3

 

2.  De rand wordt gehaakt met losse en vaste steken. We starten met een lus op de naaknaald en steken de haaknaald in ons eerste geprikte gaatje, draad overleggen en doorhalen.

5

3.  Dan is het belangrijk om de steek tot aan de bovenrand door te trekken, draad op de haaknaald te leggen en dan de twee lussen door te halen.

7

4.  Onze eerste vaste steek is zo gehaakt. Daarna volgt een losse.

8

5.  Onze volgende vaste steek wordt op dezelfde manier gemaakt. En dan volgt een losse. Op deze manier haken we de eerste rij rond het potje.109

 

6.  Als we helemaal rond zijn wordt deze eerste toer gesloten met een halve vaste. We steken de haaknaald in de beginlus en halen beide lussen in één beweging door.

11

7.  De tweede toer starten we met een losse en gaan dan verder met vaste steken. De eerste komt in onze eerste vaste van de begintoer. De tweede vaste maken we onder de losse steek. De volgende vaste komt opnieuw in de lange steek  gevolgd door een vaste onder de losse. En zo gaan we door tot we helemaal rond zijn. We sluiten opnieuw met een halve vaste in de losse aan het begin van deze toer.

8.  En zo gaan we verder tot we de juiste hoogte hebben bereikt. Die hoogte bepaal je natuurlijk zelf. Ik stopte na 8 toeren en na die laatste vaste sluiten we met een halve vaste, halen de draad door en knippen hem door.

1615

 

 

 

 

9.  De hoogte van de boord kies je zelf maar ook de breedte heb je in de hand. Als je het gevoel hebt dat de boord te wijd wordt dan kan je wat steken minderen. Je kan dan in één rij in een regelmatig patroon steken minderen door gewoon een steek over te slaan. Als ik werkte met de dikkere draad heb ik dit zeker gedaan. Ik haakte dan vier vasten en sloeg één steek over. Dat deed ik over de hele toer. Maar als je minder wil versmallen dan kan je bv om de acht steken een steek overslaan.

10. Tijd om draadjes in te stoppen en uit te zoeken wat je met de potjes wil doen. Komen er bloemen in of wordt het iets anders?

DSCI1517