Vlaggetjes haken

 

vlaggetjes 1

 

Voor het feestelijk begin van deze blog leek het mij wel leuk om met gehaakte vlaggetjes te beginnen. Ik werkte met verschillende kleuren katoen en haaknaald nr 3. Dikkere  of dunnere draad is natuurlijk ook bruikbaar. Het nr van de haaknaald moet dan aangepast worden. Dit is ook een perfecte manier om restjes op te werken. Naast katoenen draad kan je ook makkelijk werken met wol of vlasdraad. Wat je maar in de wolmand vindt is bruikbaar.

 

Haakschema:

Hieronder vind je het haakschema voor het maken van de vlaggetjes. Je merkt het, dit is eenvoudig haken want we gebruiken alleen losse en vaste steken. Dus ook voor beginnende haaksters is dit prima te doen en zo krijg je het haken makkelijk in de vingers.

 

2

 

Werkschema:

1.   Het haken van het vlaggetje start onderaan met de punt. Met twee losse gaan we aan de slag. Zonder het werk te draaien haken we twee vaste in de eerste losse.

54

 

 

 

 

2.  Daarna volgt er een keerlosse. We draaien het werk en haken in de eerste vaste opnieuw een vaste. In de tweede vaste komen twee vaste.

6

 

 

 

 

3.  We haken een keerlosse en draaien het werk. In de drie vaste die we nu zien komt telkens een vaste.

7

4.  We haken opnieuw een keerlosse en draaien het werk. In de eerste twee vaste komt telkens een nieuwe vaste, in de laatste komen er twee. En op deze manier haken we het hele vlaggetje. Op het einde van elke rij komt altijd een keerlosse en we draaien het werk. In elke vaste komt een nieuwe vaste maar in de laatste vaste komen er telkens twee. Per rij meerderen we zo een steek.

5.  En zo gaan we door tot het vlaggetje de juiste grootte heeft bereikt. Wil je met meerdere kleuren werken dan is het handig om de laatste doorhaling van de vaste al met een nieuwe kleur te maken. De keerlosse die daarop volgt wordt dan natuurlijk ook in de nieuwe kleur gemaakt.
Tijd om alle draadjes in te stoppen.

8

6.  Als je het goede aantal vlaggetjes gemaakt hebt dan volgt het omhaken. Dit kan in dezelfde kleur maar een contrasterende kleur kan ook mooi zijn. De twee zijden naar onder  toe krijgen  een extra boord. We starten met een beginlus in de kleur die we hiervoor willen gebruiken en dan volgt onze eerste vaste steek.

9

7.  In elke rij komt er een vaste zodat een regelmatig patroon ontstaat.

10

8.  Om de ronding te maken gaan we  drie vaste haken in de “puntsteek”. Hierdoor blijft het haakwerk mooi plat. En dan volgt de andere zijde van de driehoek.

8. Om de ronding te maken gaan we  drie vaste haken in de “puntsteek. Hierdoor blijft het haakwerk mooi plat. En dan volgt de andere zijde van de driehoek.

9.  Tijd om draden in te stoppen.

DSCI1072

12

 

 

 

 

10.  En dan worden al onze vlaggetjes aan elkaar gehaakt. We vertrekken hiervoor met een ketting van losse. Ik haakte een 50 tal losse zodat ik voldoende speling heb om mijn slinger op te hangen.  Je kan natuurlijk kiezen voor meer of minder losse. Na die beginketting wordt het vlaggetje met een rij vaste opgenomen in de slinger.1514

 

 

 

 

11.  Je kan al je vlaggetjes aan elkaar vasthaken. Ik koos ervoor om telkens 10 losse tussenin te maken.

11. Je kan ervoor kiezen om je vlaggetjes allemaal aan elkaar vast te haken. Ik koos ervoor om telkens 10 losse tussenin te maken.

12. Als alles aan elkaar vastzit volgt de teruggaande toer. In elke losse steek komt een vaste en ook de vlaggetjes krijgen een tweede rij vaste.

12. Als alles aan elkaar vast zit volgt de teruggaande toer. In elke losse steek komt een vaste en ook de vlaggetjes krijgen een tweede rij vaste.

 

Tijd om aan het feest te beginnen!!

 

1 foto 1A