Mijn “vogel”rekje

 

1Al een tijdje verzamel ik allerlei vogels. Soms maak ik ze zelf en soms koop ik er wel eentje. Geleidelijk aan nemen deze vogels toch heel wat plaats in. En toen kwam het idee om zo’n “vogel”rekjes te gaan maken. Klein of wat groter, alles is mogelijk.

 

 

2a

2

 

 

 

 

 

Werkwijze:

1.  Ik begin met een buigzame tak goed rond te zetten. Dat kan je het beste doen door zo’n tak over je knie te laten glijden. Hier is een schort wel handig. Ik gebruikte de takken van kornoelje maar het kan met elke soepele tak zoals wilg of hazelaar.

3

2.  Die soepele tak wordt dan opgebonden zodat die mooi in de vorm blijft. De kunst is nu om ook een tweede tak op te binden zodat ze beiden ongeveer even groot zijn.64

 

3.  Die twee halve cirkels heb ik dan met drie stokjes aan elkaar vastgemaakt. Ik gebruikte hiervoor dunne nagels. De afstand tussen beiden bedraagt een 12cm.87

 

4.  En dan wordt het plankje gemaakt. Je kan er voor kiezen om dit uit een dun plankje te zagen maar ik heb er eentje gevlochten met wilgentakken. Hiervoor kan je bv ook de houtige ranken van blauwe regen of bruidssluier gebruiken.

5.  Je vertrekt van drie stevige staken die vastgeklemd worden tussen twee dunne balken. Echt noodzakelijk is dit niet maar het vlechten gaat heel wat makkelijker. Je kan zo de juiste breedte houden. Ik zorg ervoor dat deze staken voldoende lang zijn. Bijknippen kan achteraf nog altijd.

9

6.  Met een soepele en dunne vlechtwis gaan we op en neer vlechten. We starten met het puntje en vlechten zo de hele wis op. Deze wis eindigt met een voetje dat we laten rusten onder de middenste staak. Hier steken we het voetje van onze volgende wis onder en vlechten verder.

1210

 

7.  Deze keer eindigen we met een puntje en we starten ook met een puntje. En zo vlechten we verder tot we de juiste lengte bekomen.

8.  We eindigen met een puntje en dit wordt tussen het vlechtwerk geschoven en aangetrokken. Zo zit alles goed vast.

1413

9.  En dan moet dit gevlochten plankje vastgemaakt worden aan ons rekje. Chris, een vriendin met heel wat scoutservaring, hielp me op weg om de mastknoop te leggen. Daarna heb ik alles vastgemaakt met een 3D-sjorring. Hier bracht internet uitkomst. De beschrijving vind je onder Mensinghe- 3D-sjorring. Dit sjorren was voor mij niet evident dus vind ik het veiliger dat jullie de juiste werkwijze kunnen volgen op internet.

15

10. Tijd nu om bij te knippen en eventueel de staken nog vast te zetten met een nageltje.

16

Een paar vogels kregen alvast een nieuwe plek.

17