notenbolsterinkt

Op een site die ik volg op internet kreeg ik een recept om inkt te maken met eikels. Nu weet ik niet zoveel eikels liggen maar notenbolsters zijn er voldoende. Ik probeer het maar.
Ik ben van die grote noten van de Amerikaanse notenboom gaan rapen. Snel had ik een mand vol. Met deze bolsters heb ik al katoen en wol geverfd. De kleur is sterker dan van onze eigen noot. Ik hoop dat dit ook geldt voor de inkt.

Deze bolsters laten hun noten niet vanzelf los maar met een mesje gaat het wel snel. Handschoenen zijn wel echt nodig.
Ik verzamel de bolsters in mijn verfpot.

Als alle noten hun bolsters hebben losgelaten voeg ik water toe. En dat doe ik wat zuinig. Het is de bedoeling dat dit mengsel gaat koken en zo de kleurstof afgeeft. Teveel water geeft natuurlijk slappe inkt.

En dat koken gebeurt verschillende keren. Een eerste keer breng ik dat mengsel aan de kook en dan laat ik het een half uur zachtjes sudderen. Ik heb mijn pot op de kachel laten staan. Dat heb ik het mengsel laten afkoelen. Dit alles heb ik 5 maal herhaald. Waarom dit eigenlijk moet is me niet echt duidelijk maar ik volg de beschrijving van dit recept trouw.
Met een stokje controleer ik de “inkt”. Ik vind de kleur wel mooi dus ik stop met verder opkoken.

En dan wordt de oplossing gefilterd. Eerst doe ik alles door de neteldoek. Dan gaat de vloeistof door een koffiefilter.

Ik heb mijn inkt in twee verschillende potjes gedaan. Eigenlijk wilde één potje met een wat donkerder kleur. Dat kan je bekomen door een mespuntje ijzersulfaat toe te voegen. Je kan op die manier ook twee verschillende tinten maken door de toegevoegde hoeveelheid wat te verhogen. Ikzelf heb geen ijzersulfaat toegevoegd maak ik ben een deel van de inkt sterker gaan inkoken. En dat geeft ook een wat donkerder tint.

Als je inkt klaar is, is het nodig om Arabische gom toe te voegen. Dat maakt de inkt wat steviger zodat die makkelijker werkt. Ik ben begonnen met 4 druppels in mijn potje te doen. En dan uitproberen. Je kan je concentratie ook hoger nemen. Het is belangrijk dat je wat kijkt wat voor jou het beste werkt.
Je kan eventueel ook 1 drup tea tree etherische olie toevoegen. Dit gaat schimmelvorming tegen. Toch erg zuinig hiermee zijn want olie en water mengen niet zo goed.
En dan is het best veilig om alles in de ijskast te bewaren.
Als je twijfelt aan de kleurvastheid kan je de helft van een beschreven blad in het licht leggen. Dan merk je al snel of de kleur stevig blijft.

Dit zijn mijn twee tinten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *