Paardenbloemwortels in de fles

Op de website van “Crow’s Daughter” vond ik een recept van paardenbloemwortels in azijn. Deze dame is een ervaren herborist met een diepe verbinding met planten. Zij beschrijft hoe deze wortels krachtige stoffen in zich dragen die wij als mensen wel kunnen gebruiken.
Na de herfstequinox trekt de energie van de plant zich terug in de wortels en wat later is het dan het goeie moment om die wortels te oogsten. Half november is het perfecte moment.
Dat oogsten doe ik wel met heel veel zorg. Ik hou van deze bloemen in het voorjaar dus ben ik erg zuinig met het oogsten.

En hier zie je de oogst. Dit is voor mij een nieuw recept dus heb ik ook niet teveel paardenbloemen uitgestoken. Ik wil graag eerst proeven.

De blaren worden eraf gesneden en omdat de herfst nog zo zacht is zijn die nog goed eetbaar. Ik doe er wat in de soep of een paar blaren in een stoofpot zijn ook lekker. Je kan ze op dit ogenblik zeker ook nog vers eten in een salade.

Dit is mijn oogst aan wortels. Een paar keer goed spoelen is wel nodig om de meeste aarde weg te krijgen. En dan worden ze stevig geschuurd met een borsteltje.

Ik voorzie twee bokaaltjes en heb ook witte wijnazijn klaar staan. Als je het wat zachter wil is appelcider azijn misschien beter.

En dan worden de wortels in heel kleine stukjes gesneden zodat de voedzame delen makkelijk in de azijn kunnen opgenomen worden.

De bokaaltjes worden voor 2/3 gevuld met de wortel en dan aangevuld met de azijn. Deksel erop en eens goed schudden zodat alles vermengd is.

En dan wordt het wachten. Gedurende zes weken laat je de potjes op een koele plaats staan. Ook zonlicht kunnen ze gedurende die weken niet hebben. Dan kan alles gezeefd worden en is de azijn klaar voor gebruik. Ik ben vooral benieuwd hoe die gaat smaken.

One thought on “Paardenbloemwortels in de fles

  1. Dat ga ik ook eens proberen!
    Dank je wel voor het recept
    Fijne eindejaarsdagen!
    Nanda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *