Papier scheppen

DSCI4242Op één van die heerlijk warme zomerdagen hebben we ons gewaagd aan het scheppen van papier. Dat gebeurde onder de vakkundige leiding van Chris. Drie van ons volgden de instructies zo goed mogelijk op. Niet altijd makkelijk voor ons want zoals het bij een echte leerkracht altijd gaat lukte dat scheppen van papier prima bij Chris. Bijna altijd had ze een perfect blad. Wij moesten af en toe slikken en toch maar herbeginnen. Gelukkig hielden we allemaal voldoende geschepte blaren over zodat we als volgende stap een eigen boekje kunnen maken.

 

Werkwijze:

Het eerste werk is natuurlijk het verzamelen van het papier. We werkten met wc-papier, kranten en ongedrukt krantenpapier. Die werden in kleine stukjes gescheurd en in een emmer  water te week gezet. Als je voldoende tijd hebt kan dit de dag voordien al gebeuren.
En dan wordt er gemixt. Hier is het belangrijk dat je niet te lang doorgaat zodat de mixer niet oververhit geraakt. Daarna wordt alles in de “schep”bak gegoten. Soms moet er nog wat water bijgevoegd worden als je papiermengsel wat te dik is.DSCI4251DSCI4244

 

De schepramen die we gebruikten waren voor een A4 en een A5 formaat.
Zo’n raam is makkelijk zelf te maken. Het bestaat uit een kader waar je muggengaas overspant. Hierop komt een deksel zodat je mooie randen bekomt.
Soms vind je ook in de handel schepramen. Let er dan wel op dat het gaas niet te fijn is. Wij merkten dat dit niet zo handig werkt.
Verder heb je nog een hele boel doeken nodig. Ik heb dunne dweilen in stukken geknipt maar je kan ook vaatdoeken gebruiken. Het is wel belangrijk dat ze wat water kunnen opnemen en ze moeten ook wat groter zijn dan het formaat van je papier.
Twee plankjes, alweer wat groter dan je papier, heb je ook nodig.DSCI4256DSCI4260

 

Nog even controleren of je pap niet te dik is en dan kan het scheppen beginnen. Je brengt het raam in de pap en gaat het dan in horizontale stand houden. Voorzichtig wat over en weer schudden zodat de pulp goed verdeeld is. En dan haal je het raam traag uit het water, laat het overtollige water weglopen en leg je alles op een tafel.DSCI4219DSCI4221DSCI4222DSCI4224

 

 

Nu wordt het deksel van het raam genomen en krijg je al een eerste zicht op je papier.
Hierop leggen we dan een doek die net iets groter is dan ons papier.DSCI4225DSCI4226

 

 

Het raam met papier en doek wordt dan omgekeerd op een plankje gelegd en even aangedrukt.
En nu komt het meest spannende moment van het papier scheppen. Heel voorzichtig gaan we het raam losmaken van ons blad papier. Meestal komt het papier in één hoekje los en van daaruit proberen we dan de rest van het blad los te maken. Als dat lukt heb je al een echt ” blad ” papier.

DSCI4229DSCI4231

 

Nu gaan we ons blad opnieuw bedekken met een doek. Hierop komt ons tweede plankje waarmee we het overtollige water uit het blad persen. Hier mag je heel stevig drukken zodat er zoveel mogelijk water weg kan stromen.

DSCI4232DSCI4234

 

Ons tweede doekje wordt er opnieuw afgehaald en dan is het tijd om ons papier te drogen te hangen. En dat drogen hangt natuurlijk van de temperatuur af. Bij warm weer gaat dit snel en kan je soms al diezelfde dag je papier voorzichtig van het doek halen. Soms duurt het wat langer voor alles loskomt.

DSCI4237DSCI4240

 

Als je papier bijna droog is kan je het met de deegrol helemaal plat rollen en dan kan het eventueel nog wat geperst worden zodat het helemaal vlak is.
Bij één van de keren was ik het papier wat vergeten en was het eigenlijk al kurkdroog voor ik het van het doek haalde. Ik heb mijn papier dan met de stoomstrijkijzer op de laagste stand gestreken. Ook dat werkte prima.DSCI4264

 

En hier zie je de verschillende soorten papier die we gemaakt hebben. Het krantenpapier heeft nog allerlei gekleurde stippen terwijl het wc-papier heel egaal is.
Mijn blaadjes zijn al gevouwen tot katernen. En nu volgt het boekbinden. Benieuwd naar dit resultaat.

DSCI4265

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *