Kerst komt er aan

Ook al lijkt het nog veraf, over vier weken hebben we ons kerstfeest. Dus stilaan tijd om te denken aan de versiering. En dit jaar wordt het een oud boek dat helemaal omgevormd wordt. Kleine boompjes en een heleboel engeltjes zijn in de maak.

De boompjes zijn heel eenvoudig te maken. Het was Marleen die me toonde hoe ik dit moest aanpakken. Drie vierkanten worden diagonaal geplooid en dan aan elkaar gelijmd. Ik koos ook hier voor bladzijdes uit het boek maar natuurlijk kan je ook mooi gekleurd papier nemen. Of wat dacht je van gouden boompjes?

 

 

Ik ben begonnen met drie vierkanten van 10cm dubbel te vouwen.

 

 

Op één van de diagonaallijnen kan je dan 10cm afmeten en een lijntje trekken. Zo zie je de twee delen die ingelijmd moeten worden. Ik gebruik zo’n stick zodat ik niet met vlekken zit.

 

 

 

 

En dan kan het lijmen beginnen. Je 2de en je 3de blad worden vastgezet.

 

 

 

 

Daarna wordt de volgende zijde gelijmd en kan het boompje “gesloten” worden.

 

 

 

 

Mijn verzameling boompjes is klaar. Ze krijgen een plaatsje op de feesttafel.

 

 

 

 

 

En dan komen de engeltjes aan de beurt.

 

 

 

Ook hier heb je niet zoveel materiaal nodig. Als eerste is er natuurlijk dat oude boek waarin je mag knippen. Potlood, meetlat en schaar heb je bij de hand. Met een fijn nageltje en  een hamer kan je gaatjes kloppen. Met naald en draad naai je alles aan elkaar. En dan is er nog een kraaltje nodig als hoofdje.

 

 

 

De afmetingen van de engeltjes hangen samen met de grootte van het boek. Het lijfje is 7,5 op 15cm groot, de vleugeltjes 3,5 op 17. Uit  één bladzijde kon ik zo één lijfje en vier vleugeltjes knippen. Je kan de lijfjes ook aan de boven- en onderkant van zo’n bladzijde leggen. Dan krijg je onderaan een grotere witte strook. Of je kan er juist voor kiezen om daar vol drukwerk te hebben.

 

 

 

En dan begint het plooien. Ik heb ongeveer 1cm genomen voor de breedte van de plooien. De eerste plooi heb ik dan afgemeten en dan ben ik om en om verder gegaan. Soms moet je voor die laatste plooi een stukje bijknippen.

 

 

 

Tijd om bovenaan gaatjes te kloppen.

 

 

 

 

En met een dubbele draad heb ik dan de drie delen vastgezet. Bovenaan komt een stevige knoop zodat er niets kan gaan schuiven.

 

 

 

 

 

En nu nog een kraaltje en mijn eerste engeltje is klaar.

 

 

 

 

 

Tijd om de kerstboom te versieren.

 

 

 

 

One thought on “Kerst komt er aan

  1. Oh wow, fijn, Kristien dat je ‘mijn boompjes’ aan bod brengt! Ik zal je binnenkort proberen foto’s op te sturen van mijn boompjes (15 op 15 cm).
    Liefs

    Marleen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *