Kleurrijke plantenhangers

Op mijn vensterbank in de keuken wordt het aldoor drukker. Er staan wat potjes met kruiden, wat kleine kamerplanten en dan natuurlijk nog “allerlei”. De idee om plantenhangers te maken was dus meer als welkom. En dan is het voor me toch altijd leuk om wat kleur te gebruiken.

Ik ben begonnen met het zoeken van stevige katoenen draad in een kleur die goed paste bij mijn kommetjes. Een schaar, een lintmeter en stevige plakband heb je ook nodig.
En dan zijn er natuurlijk ook de kruiden die in die kommetjes terecht kunnen.

Werkwijze:

We beginnen met het knippen van 8 draden van 2m20 lengte. Die worden dubbel gevouwen en bovenaan leg je een knoop zodat er een lus ontstaat. Die 8 draden heb ik genomen omdat mijn kommetjes bovenaan vrij groot zijn. Als je bv een hanger wil maken voor een smalle bokaal dan heb je misschien al genoeg met 5 draden.

Het werkt makkelijk als je de knoop stevig op de tafel kan vastplakken.
Een 26 cm onder de knoop begin je dan met het leggen van je 1ste rij knoopjes. Die 26 cm hangt natuurlijk samen met wat je in je bokaal of schaaltje wil zetten. Misschien is 26cm wat weinig als je er bv een hogere plant wil in zetten. Misschien kan het ook met minder.
De draden worden per 2 geknoopt. Op de foto zie je al 4 knopen liggen. De 5de moet nog aangetrokken worden.
Ik trek mijn knopen nooit strak aan. Pas als mijn 8 knopen gelegd zijn kijk ik of alles op de juiste hoogte zit. Dan pas trek ik goed aan.

En dan komt mijn 2de rij knopen. Hier ga je telkens verspringen. Eén draad van de ene knoop gaat samen de een draad van de volgende knoop. De laatste draad knoop je dan aan de 1ste draad en zo is je cirkel gesloten.

Op dit punt heb ik mijn hanger op mijn kommetje geplakt. De 4 punten van de diagonaal heb ik eerst geplakt en dan komen de tussenliggende knopen. Ik probeer die verdeling zo goed mogelijk te maken.
Op dit moment neem ik mijn kommetje op schoot en kan zo mijn 3de rij knoopjes leggen. Ik probeer een herkenningspunt op mijn kom te vinden om zo makkelijk de hoogte van mijn knopen te bepalen.

En dan komt mijn 4de rij knopen.

Op dit moment heb ik de plakkers verwijderd. Ik heb onderaan mijn draden geknoopt en ben gaan kijken of alles goed zat. Ik heb nog een 5de rij knopen toegevoegd en toen zat mijn kommetje behoorlijk stevig.

Bij mijn laatste plantenhanger ben ik iets anders te werk gegaan. Ik ben hier gewoon blijven werken op de tafel en heb zo alle knopen gelegd. Deze manier ging goed maar ik moest wel erg aandachtig zijn om de juiste draden op te nemen.

Mijn kruiden zijn geplant in mijn kommetjes. Nu moet ik nog de juiste haken ophangen in de keuken. En zo komt er weer wat ruimte op de vensterbank.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *