Mijn wintervoorraad basilicum

Dit voorjaar heb ik geprobeerd om wat kruiden te kweken in bloempotten. En basilicum was één van die soorten. Drie verschillende variëteiten had ik in voorraad. De gewone heeft het heel goed gedaan. En ook de Thaise groeide prima. En dan heb ik ook nog een paarse soort geprobeerd. Dat was niet echt om op te eten maar om mee te printen. Dat was nieuw voor mij. Volgend jaar staat die er ook weet bij.
Ik kocht van die kleine potjes en die plantjes heb ik dan zorgzaam één voor één uitgeplant in grote potten gevuld met compost. De oogst was overdadig en misschien hangt dit wel samen met dat heerlijke voorjaar en de warme zomer.

Wat doe je dan met al die kruiden? En weer bracht internet de oplossing. De bakjes voor de diepvries waar je normaal je ijsblokjes in maakt kunnen ook gebruikt worden om je basilicum in in te vriezen. Die wordt dan wel eerst met olijfolie gemengd.

Ik ben begonnen met de gewone basilicum. Alles is afgeknipt en zorgzaam gewassen. In een propere handdoek heb ik alles zo goed mogelijk droog gewreven. En dan worden de blaadjes van de stengels geritst. Alles wordt dan heel fijn gesneden.

En dan wordt de olijfolie toegevoegd. Ik voeg zoveel toe dat de kruiden goed vochtig zijn maar niet zo dat alles moet onderstaan.

Mijn eerste portie wordt in het bakje gedaan.
Van deze soort heb ik twee maal kunnen oogsten. Een eerste keer deed ik dat net voor de planten in bloei stonden want dan is de plant op zijn sterkst. Ik heb de rest van het wortelstel en stukje stengel gewoon in de potten laten staan. Tegen oktober had ik daar een 2de oogst.

En dan komt de Thaise basilicum aan de beurt. En alles herhaalt zich. Grondig wassen, zoveel mogelijk drogen en dan de blaadjes afritsen. Bij deze soort vraagt dit wat meer aandacht. Olie wordt toegevoegd en mijn bakje voor de “ijsblokjes” wordt verder opgevuld.

En dan gaat alles in de vriezer en komt het er zo uit.
Met een mes probeer ik dan voorzichtig de blokjes kruid uit het bakje te halen. Je merkt dat de olie naar onder is gezakt maar toch de basilicum goed vasthoudt.

Mijn wintervoorraad kan nu in een “gewoon” potje in de vriezer. Voor de soep of een saus heb ik het zo bij de hand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *