Allemaal mos

Soms zie je van die beelden die helemaal met mos begroeid zijn. Of aardewerkpotten kunnen er ook mooi groen bijstaan. De natuur even helpen om dat groeien van mos wat te versnellen, dat is eigenlijk het plan.
Ik ga ook klein beginnen en kijken of het lukt. Aan de achterdeur staat een schildpad. Die heeft al wat kleur maar echt groen is ze nog niet.

Samen met Hannelore ben ik op “moswandeling” gegaan. De bosrand was onze eerste plek waar we mos tegenkwamen. Oorspronkelijk dacht ik te werken met mos uit de tuin maar een tractor heeft ons wat geholpen. Op de randen langs de weg lagen wat afgebrokkelde stukjes mos. Ze waren al wat verdroogd en hadden zo weinig toekomst. Met wat water kwamen ze echter tot leven. Dit mos ga ik gebruiken.

Maar verrassend wordt het als je plots merkt dat er overal wel wat mos te vinden is. Moedige planten zijn het die in kleine spleetjes al een plekje vinden om te groeien.

En soms wordt er een rijtje gevormd.

Een half verrotte boomstam in de tuin is dan weer weelderig begroeid. Mooi hoe je hier ook de sporendoosjes kan zien.

En ook dit vond ik in de tuin.

Maar nu is het de bedoeling dat ook die schildpad begroeid geraakt. Internet geeft wat suggesties. Zo zou yogurt kunnen helpen. Maar ook verse botermelk is een mogelijkheid.
Het wordt uiteindelijk yoghurt. Een gelijke hoeveelheid mos en yogurt heb ik samen in een kom gedaan.

Het mos heb ik vooraf wat losgetrokken. En nu is het een kwestie van stevig opkloppen. Je zou dit ook met de mixer kunnen doen maar dat vond ik zelf wel wat heftig.

Schildpad zit klaar om ingesmeerd te worden. Vooraf heeft die een nacht in water gelegen. Daardoor is alles goed nat en is het makkelijker voor het mos om zich te hechten.
Een stevige borstel is hier wel handig.

Met zorg gebeurt dit insmeren. Dit kan alleen maar met kleine beetjes anders glijdt het papje er zo weer af. En het papje mag gerust in een wat dikkere laag gelegd worden.En dan is dit insmeren klaar. De schildpad staat al op een tegel zodat ik het dier makkelijk op een schaduwrijk plekje in de tuin kan zetten want mos heeft nu eenmaal liever een plekje met weinig zon.
Ook vocht is belangrijk. Zachtjes moet het dier dagelijks besprenkeld worden zodat alles vochtig blijft.
En dan wordt het afwachten. Na een tiental dagen zou het mos al wat gehecht moeten zijn maar het is pas na een 2 tot 3 weken dat het echt kan beginnen te groeien. Even geduld dus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *