Lekkers

Misschien zijn er heel wat mensen die regelmatig granola maken maar voor mij is het iets nieuws. En ik vind het zo ontzettend lekker dat ik hier graag het recept geeft. In eerste instantie heb je wel één en ander nodig dus dat vraagt wat aandacht maar het maken zelf gaat snel. En natuurlijk zijn er heel wat variaties op dit recept mogelijk.

Ingrediënten:

250 gram havermoutvlokken
50 gram pompoenpitten
50 gram zonnebloempitten
250 gram noten
50 gram sesamzaad
80 gram cacao nibs
100 gram gojibessen
ahornsiroop of vloeibare honing

En dan begint het mengen. In een ruime kom doen ik mijn havermoutvlokken. Daar komen de zonnebloempitten en de pompoenpitten bij. En dan zijn de sesamzaadjes aan de beurt. Die van mij zijn geroosterd maar ik weet eigenlijk niet of dit een verschil maakt.

En dan volgen de gojibessen maar soms gebruik ik ook cranberries. Rozijnen of krenten zijn zeker ook lekker. Het is vooral zo dat deze vruchten het wat sappiger maken.
De cacao nibs die ik toevoeg zijn een pure luxe maar het is nu eenmaal zo dat ik gek ben op chocolade dus …… .
Ik moet ook bekennen dat deze bessen en de chocolade een toevoeging zijn van mij. In het oorspronkelijk recept komen ze niet voor.

De okkernoten komen uit de tuin. Ik hak ze wat fijn maar echt kleine stukjes zijn het niet.
Tijd nu om alles goed te vermengen.

En als laatste komt dan de ahornsiroop. Even kijk ik niet naar de ecologische voetafdruk van dit Canadese product maar het is zo lekker zoet dat ik het graag gebruik.
In het oorspronkelijk recept spreken ze van vloeibare honing. Dat heb ik niet in huis en ik weet ook niet zo goed waar dat te krijgen is. De honing van de plaatselijke imker is zeker niet vloeibaar.
De hoeveelheid bepaal je al roerende. Het is de bedoeling dat je een mengsel krijgt dat goed aan elkaar plakt. Ook hier is zorgvuldig roeren zeker nodig.
Alles komt dan in een ovenschotel met bakpapier. Dat bakpapier moet natuurlijk nog wat bijgeknipt worden.


Je kan alles natuurlijk ook op de bakplaat leggen als die voldoende diep is. Ik doe mijn mengsel altijd in een schotel. De oven verwarm je op 180°C en gedurende een dikke 20 min wordt alles gebakken. Tijdens dat bakken ga je het mengsel een tweetal keren omroeren.
Nadat alles heel goed is afgekoeld zou je dit lekkers nog een twee weken in een goed afsluitbare pot kunnen bewaren. Ik laat het gewoon in de koelkast staan en over de houdbaarheid hoef ik mij geen zorgen te maken. Twee weken haal die nooit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *