De paasklokken komen er aan

Bijna Pasen en dus tijd om aan de paaseieren te denken. In het heerlijke boek van India Flint, Eco Colour, vond ik hiervoor een hele mooie beschrijving. In Oost Europa was het de gewoonte om op zaterdagavond voor het feest met de ganse familie de eieren te versieren. Op paasmorgen werden die dan gekookt en zo verschenen versierde eieren op de ontbijttafel. Dit leek me wel een leuk idee om uit te proberen. Met kleine blaadjes en uienschillen ben ik aan het werk gegaan.

 

Benodigdheden:

Natuurlijk beginnen we met de eieren. En die moeten zo licht mogelijk van kleur zijn. Niet zo makkelijk. Een beetje stiekem heb ik in het warenhuis uit verschillende doosjes de lichtste eieren verzameld. En dan maar hopen dat het goed komt.
Stukjes stof waar je de eieren één voor één kan mee inpakken. Ik heb stukjes oud laken gebruikt en twee stukjes zijde. Ik wilde graag het verschil zien tussen deze stoffen.
Stevig touw of sterke wol om alles vast te maken.
In de tuin ben ik dan allerlei kleine blaadjes gaan plukken. Het is leuk als ze wat ingesneden of gelobd zijn. Ik had ook nog een paar rozenblaadjes.
En natuurlijk de uienschillen.

 

 

 

 

Werkwijze:

Je begint met je lapje stof in je hand te leggen. Daarop komen dan de uienschillen. Het werkt handig als je kan beginnen met een wat groot stuk van zo’n schil. In het begin maakte ik de schillen niet nat maar ik merkte dat vochtige uienschillen makkelijker werken. Daarop komen dan wat blaadjes en tenslotte het ei.

 

 

 

 

De blaadjes en de uienschillen probeer je over het ganse ei te verdelen. Zo kleurt je eitje langs alle kanten.

 

 

 

 

 

En dan ga je de stof toevouwen en alles stevig vastknopen.

 

 

 

Alle eieren komen in de kookpot waar ze liggen op een bedje van uienschillen.
En dan wordt alles een dikke 10min zachtjes gekookt.

 

 

 

 

 

En zo ziet het er dan uit na het koken.

 

 

 

 

En nu komt het spannende moment. Al je eieren kan je nu voorzichtig uitpakken.
Zo ziet mijn 1ste ei eruit.

 

 

 

En dan merk je dat er heel wat variatie te zien is. Op sommige eieren zie je duidelijk de afdruk van een blaadje. Anderen tonen vooral hun kleuren. Eén eitje was tijdens het koken gebroken. Dat kan je natuurlijk niet meer opeten.

 

 

 

 

 

Ook de stukjes stof vertonen een spannende tekeningen. Het touw kan je gebruiken voor borduurwerk.

 

 

 

 

En dit zijn ze dan allemaal!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *