Een breivork: helemaal nieuw voor mij

In een boek dat ik leende in de bib stond het werken met de breivork beschreven. Ik had hier nog nooit over gehoord maar proberen leek me wel leuk.
Zelf een breivork maken lukte me niet dus heb ik er eentje besteld op de website van “Wol zo Eerlijk” en de volgende dag werd het al aan de deur geleverd. Ik kon met de breivork beginnen.

Ik heb wat harde tapijtwol genomen om te starten.
Het eindje van de draad wordt door het gat gehaald.

En dan wordt de eerste volledige lus gelegd. Je draad komt naar voor, gaat over de eerste vorkpoot en onder de 2de poot naar onder. Dan komt de draad terug naar voor en gaat dan onder de 1ste poot terug naar achter. Je eerste lus ligt er.

En dit doe je nog een tweede keer zodat je 2 volledige lussen hebt liggen op je breivork. Je gaat zachtjes aantrekken zodat de lussen niet te los liggen.

En dan begint het eigenlijke breien. De onderste lus wordt over de bovenste lus gehaald. Ik ben rechtshandig dus ik haal eerst de lus van de rechtse poot over de bovenste en dan doe ik hetzelfde met de lus op de linkse poot. Linkshandigen doen het waarschijnlijk net andersom. En zo is je eerste “breisteek gemaakt.

Je legt opnieuw een volledige lus over de twee poten, haalt de onderste lus over de andere en je tweede steek is klaar.

Na een paar steken merk je dat je ketting verschijnt door het gat van de draad. Als je wat los werkt kan je hier ook altijd even aan trekken. En al snel heb je daar een behoorlijk lange ketting.

Als je ketting lang genoeg is kan je de draad die op beide poten ligt voorzichtig van de vork schuiven. Je einddraadje haal je door de twee lussen en je trekt goed aan. Ik leg dan nog een extra knoop om zeker te zijn dat alles vastzit.

Ik heb ook nog wat ander materiaal uitgeprobeerd. Die draden waren dunner en niet zo hard. Dat werkte eigenlijk niet. Maar ik heb ook gelezen dat er een “knoopster” bestaat om dunne kettingen te maken. Dat probeer ik een volgende keer uit.

Ik merk dat het “breien” wat verslavend werkt. Al snel had ik een stel kettingen klaar. Ik denk dat dit ook een leuk werkje is voor kinderen. Tijdens een wat lange autorit kunnen er mooie kettingen gemaakt worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *