Een takkenmand

Opnieuw was er heel wat snoeisel van de groene Cornus en nu in deze paastijd is het een goed moment om de takken te verwerken. Met groen touw en groene takken is het een langwerpige mand geworden.

 

 

Werkwijze:

Ik ben begonnen met de takken bij te snoeien zodat alle zijtakjes verwijderd zijn. En dan kan je bepalen hoe groot de mand wordt. Mijn takken zijn behoorlijk dik zodat de mand vrij groot – of moet ik zeggen – vrij lang is geworden. Met dunnere takken is het makkelijk om een kleinere schaal te maken.
Dan heb ik alle takken op gelijke lengte afgeknipt. Voor mij op de grond liggen ze dan allemaal in volgorde met een dik uiteinde gevolgd door een dun uiteinde. En zo ben ik verder gegaan met telkens dik, dun, dik dun.
Met wat ruw touw ga ik ze aan elkaar vlechten.

 

 

 

 

Mijn touw neem ik dubbel en leg die om de 1ste staak. Op deze manier werk ik eigenlijk met 2 touwen.
En dan komt de 2de staak erbij. Het touw dat boven ligt gaat over deze staak en het onderliggende touw naar onder. Het onderliggend touw komt naar boven. Wat we hier doen is eigenlijk “twijnen”.

 

 

 

 

En dat herhaalt zich bij iedere volgende staak. Zo worden al twijnend alle staken met elkaar verbonden.

 

 

 

 

Op het einde knoop je de 2 uiteinden van het touw samen en ga je al twijnend terugkomen. Eén touw gaat over de 1ste staak, één touw gaat onder.

 

 

 

 

Ze kruisen elkaar zodat je weer al twijnend je 2de rij gaat maken.

 

 

 

 

Op een moment werd mijn touw tekort. Ik heb dan aan de bovenkant een nieuw stuk aangeknoopt. Dat betekent dat die bovenkant uiteindelijk de “slechte” kant wordt of beter, de buitenkant van de mand.

 

 

 

Al vlechtend ga ik verder tot ik uiteindelijk 5 rijen heb gedaan. Om te stoppen kom ik nog even terug, maak een paar kruisingen en knoop dan de beide eindjes aan elkaar.

 

 

 

 

Mijn staken zijn behoorlijk lang dus heb ik ook nog aan beide zijden van mijn middendeel een dubbele rij getwijnd.
Ik ben rechts begonnen en heb mijn staken deze keer ook dubbel genomen. Daardoor komen ze dichter bij elkaar. De staken aan de andere kant zitten ondertussen stevig met tape bij elkaar.

 

 

 

 

En dan komt ook de linkerkant aan de beurt.

 

 

 

 

Het vlechten is nu klaar.
De beide uiteinden worden nu met touw stevig geknoopt. En dit is iets dat misschien later nog eens herhaalD moet worden. We werken met verse takken die nog een stuk gaan indrogen en dus wat dunner gaan worden. Na een paar weken is het goed om die knoop opnieuw strak aan te halen.

 

 

 

 

De mand is helemaal klaar. Even was het zoeken waarvoor ik ze wilde gebruiken. Voorlopig is ze gevuld met gehaakte bloemen. Het geel brengt de lente mee naar binnen. Maar misschien is het ook leuk om ze te vullen met fruit als de oogst rijk is geweest of dennenappels en noten in de herfsttijd. Maar misschien heb jij een ander idee?

One thought on “Een takkenmand

  1. hey Kristien,
    wat een heel mooie eenvoudige takkenmand heb je gemaakt! Dat ga ik ook eens maken voor op mijn tuintafel!
    Even ter info: ik kan de webpagina van de paasschaal niet openen, die geeft een foutmelding.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *