Een tas: haken, vilten en een klein beetje vlechten

dsci6861In het “spit” kocht ik een tijdje geleden een grote tas die gebreid en daarna vervilt was. En dat maakte mij nieuwsgierig. Het werd natuurlijk een gehaakte tas die daarna in de wasmachine ging. Met genoeg zeep en een wat hogere temperatuur kwam ze er helemaal anders uit. Spannend was het wel!

Werkwijze:

dsci6734Ik gebruikte een dikke zuivere wollen draad. De tas is gehaakt in stokjes en ik nam vier verschillende kleuren. Dat was wel nodig want ik had wel heel wat verschillende kleuren in voorraad maar niet zoveel van elke kleur. Alles bij elkaar gebruikte ik een kleine 400gr wol en de tas is na het vervilten 30cm breed en 25 hoog. Ik werkte met haaknaald nr 8.

Ik ben begonnen met het voorste deel van de tas en haakte van boven naar onder. Ik had 21 steken nodig om de breedte van mijn tas te halen. Dat betekent dus 21 losse en dan nog 3 losse extra voor mijn 1ste stokje. De lap is 12 rijen hoog. En onderaan heb ik dan wat verminderd voor de 2 laatste rijen zodat de tas wat afgerond is daar.dsci6827dsci6754
Bij het wisselen van de kleur heb ik telkens de laatste doorhaling van de rij met de nieuwe kleur gemaakt. En dan volgen daarop direct je 3 losse ter vervanging van het 1ste stokje. Ik heb ook telkens mijn oude draden mee naar boven genomen. Dat geeft wel wat lussen aan de zijkant maar omdat alles toch vervilt gaat worden is daar achteraf niets meer van te zien. Je kan natuurlijk ook telkens de draad doorknippen en instoppen.dsci6787dsci6788

 

 

 

 

 

Mijn 2de deel ben ik met de klep begonnen en aansluitend ook het achterpand. Daardoor zijn mijn 2 delen van de tas zelf telkens van boven naar onder gehaakt.
Ook de klep is afgerond. Bijgevoegd vind je het schema dat je eventueel kan gebruiken. Het aantal steken zal je zeker moeten aanpassen aan je eigen wol en de grootte die je wil bereiken. Na 5 rijen was ik ook op mijn 21 steken en heb dan nog een stukje rechtdoor gehaakt.
Met de resterende draad heb ik de klep dan helemaal omgehaakt met vaste. Deze toer kan je natuurlijk ook later doen.dsci7013dsci6777

 

 

 

 

 

dsci6785

 

 

 

En dan kom ik aan de achterkant van mijn tas en kan ik mijn kleurtjes weer gebruiken. Ik gebruikte dezelfde kleuren voor de achterkant en de voorkant.dsci6790dsci6830

 

 

 

 

 

De 2 delen van de tas zijn aan elkaar gehaakt met vaste. Ik heb wel wat moeten losmaken want ik had niet  alle draadlussen aan de zijkant meegenomen.
En dan komt nog het hengsel. Hiervoor heb ik 6 draden in elkaar gevlochten. Eigenlijk zijn het de restjes wol die ik nog over had die de lengte van het hengsel hebben bepaald. Na het vilten is het 95cm lang.dsci6845dsci6857

 

 

 

 

 

En dan komt het meest spannende van deze tas. Alles gaat in de wasmachine met genoeg gewone zeep. Ik heb gewassen op gekleurde was, lang programma en 40°C. Ieder wasmachine heel waarschijnlijk zijn eigen programma’s maar het is vooral van belang gewoon waspoeder te gebruiken en voldoende lang te wassen. Misschien had het ook op een hogere temperatuur gekund.
Alles is wel stevig vervilt en ook een stuk kleiner geworden. Voor mijn zijn de kleuren ook wat zachter geworden maar dat hangt misschien samen met de kwaliteit van de wol.dsci6866

Ik ben heel blij met het resultaat maar toch voel ik de behoefte om wat verder te experimenteren. Het is me bv totaal niet duidelijk wat de krimp bepaalt. Ik dacht dat dit zo’n 30% ging worden maar dit was deze keer niet zo.
Ik ga dus zeker nog “vervilten”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *