We haken een halsketting

dsci6149Met deze blog wil ik jullie enthousiast maken voor de workshop waarin we een halsketting gaan haken.
Het de bedoeling om zelf een ontwerp te maken en dan aan de slag te gaan. En hoe je dit kan aanpakken wil ik graag wat verduidelijken. Ikzelf ben bezig de workshop voor te bereiden en misschien kunnen we enkele stappen samen overlopen.

Als je aan zo’n ketting wil beginnen zijn er verschillende vertrekpunten.

Laten we eerst eens kijken naar het materiaal.
Ikzelf ga dan naar mijn voorraaddozen waar ik alle resten en ook nieuwe draad in bewaar. Natuurlijk is het zo dat die voorraad bij mij behoorlijk groot is. Ik ben al zoveel jaar met wol, katoen en allerlei draden  bezig zodat “mijn restjesmand” behoorlijk groot is. En ik koop natuurlijk ook regelmatig wat want het  blijft moeilijk om te weerstaan aan mooie draden.

dsci7049Het eerste wat ik verzamelde zijn allerlei zachte draden. De draden voelen goed aan en ook de kleuren zijn gedempt. Dit is mooi materiaal voor een winterketting. Misschien kan je hierbij denken aan een trui of kleedje waar deze draden goed bij staan. Hier vind je zowel dunnere als dikkere draad tussen.

En dan heb ik ook een paar bonte, levendige draden verzameld. Leuk voor die jonge meiden maar ook bij een zomerbloesje staan ze heerlijk. Dik of dun, die keuze blijft er.dsci7090

 

 

 

Ik heb ook een hele verzameling gemerceriseerd katoen. Meestal haak ik met nr 2 maar toch is het goed om even uit te proberen. De juiste haaknaald hangt ook af van het feit of je vast of eerder los haakt.dsci7059

 

 

 

En dit zijn die mooie Japanse draden die nu te koop zijn. Vaak bestaan ze uit een mengeling van wol en zijde. Met een sober ontwerp komt deze draad helemaal tot zijn recht.dsci7078

 

 

 

En dan heb ik ook nog mijn “blink-blink” doos open gemaakt. Dat is eigenlijk mijn lievelingsdoos. Hier vind je alle glansdraden bij elkaar. En die extra glans geeft ook iets extra’s aan je gehaakte ketting.dsci7267dsci7080

 

 

 

 

Misschien wat moeilijk maar nu is het wel het moment om iets te kiezen. Als er jou niks aanspreek uit jouw restjesmand kan je natuurlijk ook iets gaan kopen. Het voordeel is dat je erg weinig materiaal nodig hebt. Zo heb ik kettingen die geen 10 gram wegen. Hier gebruikte ik een dunne draad en een haaknaald 1,5. Dat betekent dat wat dikker borduurgaren ook in aanmerking komt. Natuurlijk wordt het ontwerp dan ook eenvoudig. Maar met 50 gram kom je al heel ver. Als je echt met dikkere draad gaat haken dan heb je wat meer nodig.

En dan komt het ontwerpen. Ik begin heel vaak met het trekken van lijnen met wat verdikkingen. Dat tekenen gaat heel snel en ik ben dan ook niet bezig met het maken van een “ontwerp”. Ik zie wel wat er op het papier komt en pas later ga ik wat beter kijken en kan ik dit soms gebruiken als beginnend ontwerp. Dit is eigenlijk een heerlijk werkje om te doen als je aan de telefoon zit en het bericht krijgt: “Al onze medewerkers zijn in gesprek. Blijf aan de lijn”. Je kan je dan echt amuseren met al die lijnen die niet echt bruikbaar moeten zijn. Later zal je merken dat er misschien iets goeds bijzit en dan kan je dit omzetten tot een “haakbaar” ontwerp.

Een heel andere manier van werken is vertrekken vanuit een foto. Met deze foto ben ik op dit moment aan het werken. Ik heb eerst alle bruikbaar materiaal gesorteerd. Dan haak ik kleine staaltjes om te kijken wat ik het mooiste vind. En dan begin ik ook met mijn lijnen tot ik tot een ontwerp kom. Het is altijd goed om een paar proeflapjes te haken of wat moeilijke overgangen vooraf uit te proberen. Het eigenlijke haken gaat dan wat makkelijker.dsci7075dsci7052

 

 

 

 

De halsketting met dikke draad is ondertussen klaar. Ik werkte met haaknaald nr 6 en er ging ongeveer 40gram in.
En daarna ben ik begonnen met hele zachte draad. Ik kreeg van een vriendin een paar bolletjes van dit mooie materiaal. Dit wordt iets heel anders.dsci7261dsci7275

 

 

 

Ben je ondertussen al enthousiast geworden? Durf je het te wagen?
En moesten de data voor de avondcursus niet goed uitkomen dan kunnen we ook eens op een zaterdag haken. Misschien is dit makkelijker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *