Een vakantieherinnering

Schelpen verzamelen hoort er altijd bij als je aan zee bent. En bij thuiskomt ligt er dan een schaaltje met al dat moois. Deze keer wil ik die schelpjes wat dichterbij houden. Een paar kleine armbandjes zijn het resultaat.
En als je geen schelpjes hebt dan kan je dit met zo goed doen met kleine knoopjes. Die worden op dezelfde manier verwerkt.

Veel heb je hiervoor niet nodig. Een reepje stof in soepel materiaal is het vertrekpunt. Het is een 3 tal cm breed en ongeveer 30cm lang. Die lengte hangt natuurlijk af van de dikte van je pols. Ook het al of niet hard twijnen speelt een rol. Ik kies voor licht geprinte stof. Dat stukje stof scheur je in twee tot het nog net aan elkaar blijft zitten.
En dan zijn er natuurlijk de schelpjes. Met een dremel heb ik er kleine gaatjes in geboord.
Soepele raad van ongeveer 60cm gebruik je om je schelpjes vast te zetten. Ik nam hiervoor verschillende kleuren borduurgaren.

Doorheen een klein schelpje rijg je één van de borduurdraden. Die komt in het midden van je stof te liggen.

Daar wordt het schelpje vastgeknoopt.
Ik gebruikte verschillende borduurdraden. Dat is het moment waarop die erbij worden gelegd.

En dan begint het twijnen. Ik geef een beschrijving voor een rechtshandige. Ik hoop dat het ook duidelijk is voor linkshandigen.
Je neemt alles in je linker hand met het midden onder je duim en de beide helften liggen uit elkaar naar rechts en naar links wijzend. Die linker helft houd je ook wat tegen. De rechter helft wordt dan een paar keer over elkaar gedraaid.

Dit deel leg je dan over de onderliggende stof. Links komt dus onderdoor naar rechts. En dat deel ga je dan in elkaar draaien en gaat dan over de andere stof heen terug naar links.
En dit blijf je telkens herhalen.

Dit draaien gaat goed vooruit en al snel zal je merken dat het tijd is om op te meten. Je legt je bandje over je pols om zo de juiste maat te bepalen. Wat extra lengte is wel nodig omdat er nog een knoopje in moet.

En dan kan je de laatste draaiing wat losser maken en hierdoor kan dat eerste schelpje doorgehaald worden.

Je kan ook verschillende schelpjes mee indraaien. Je vertrekt dan van een draad die wat langer is dan je doorgeknipte stof. Een 1ste schelpje wordt aan die draad vastgeknoopt. Wat verderop komt er nog een schelpje en zo kan je verder gaan. De plaats voor die schelpen is natuurlijk helemaal vrij. Ik zet ze vast in dezelfde helft van de draad maar ook dat is geen regel.

Als mijn draad met schelpen klaar is leg ik die samen met de stof en de andere borduurdraden bij elkaar. Het twijnen kan beginnen en die extra schelpen worden er gewoon mee ingewerkt.

En dit is het resultaat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *