Een vilten armband en ketting

Ik ben terug gaan vilten. Als basis voor het eco-printen en het slow stitching is vilt heerlijk. Maar deze keer wilde ik graag strengen maken die ik kan gebruiken voor een armband of ketting. Als hengsel voor een tas is het zeker ook bruikbaar.
En dus heb ik mijn viltwol nog eens open gelegd en ben kleurtjes gaan kiezen.
IK begin met twee armbandjes in twee tinten blauw. En dan volgt een “witte” ketting.
Met droge handen ga je voorzichtig je viltwol uitplukken en op de noppenfolie leggen.

En dit is mijn eerste rij. Alle plukjes worden in de zelfde richting gelegd en ze komen ook net over elkaar heen te liggen. Een 2de rij volgt hierop. Voor mijn 1ste bandje heb ik 31 op 21cm wol gelegd. Mijn 2de bandje is wat langer. Daarvoor leg ik 40 op 21cm. Dit is alle wol die ik ga gebruiken.
Voor de witte ketting legde ik 77 op 28cm wol.

Met warm water besproei ik de wol zuinig.

En dan begint het oprollen. Dat doe ik diagonaal op de legging. Ik probeer dit zo strak mogelijk te doen maar dat lukt zeker niet helemaal.

Je merkt dat de dikte zeker niet overal gelijk is.

En dan gaat het vilten beginnen. Zachtjes wordt er wat water gesproeid. Je handen ga je inwrijven met zeep op basis van olijfolie. Ik gebruik de oude “Marseille”zeep.
Heel zachtjes ga je nu je streng van je weg rollen. Er wordt bijna geen druk uitgeoefend op de rol. Je blijft ook altijd in dezelfde richting rollen dus alleen van je weg en dit telkens opnieuw.

Niet vergeten om ook de beide eindjes mee te nemen. Je handen wrijf je ook regelmatig in met zeep. Ook water voeg je telkens toe als het wat droog aanvoelt.

Heel langzaam zal je merken dat de wol wat meer in elkaar gaat hechten. Ook de eindjes krijgen wat meer vorm.

En zo blijf je doorgaan tot je echt het gevoel krijgt dat je streng steviger wordt. Voorzichtig kan je de druk wat laten toenemen.

En dan merk je dat je een echte streng bekomt. Nu kan de druk echt toenemen en je gaat ook over en weer rollen met voldoende zeep aan de handen. Dit gaat zo een tijdje door tot je een stevige streng krijgt.

Je streng ga je dan in een droge keukenhanddoek inpakken.

Met beide handen ga je nu over en weer rollen. Je vertrekt in het midden en rolt een 10 tal keer. Dan verplaats je de handen op het volgende stukje en wordt het opnieuw rollen. En zo ga je door tot je einde van je streng bereikt hebt. Je streng is nu klaar. Je kan ze nu stevig uitrekken en nakijken of de vorm helemaal goed is. Die wordt dan in heet water gespoeld en in vorm te drogen gelegd. Met wat bindtouwtjes lukte dit prima.

En dit is het resultaat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *