Hoe maak je een zwabber?

Deze post is eigenlijk het werk van Lieve. Als fervente weefster leest ze ook de gedichten van Gezelle. Nu ja, beiden van West-Vlaanderen, dat schept natuurlijk een band. Nu heeft die man ook nog een gedicht “Het getouwe” geschreven en dat sprak Lieve natuurlijk aan. Niet alle woorden waren echter duidelijk. Zo vond ze het woord “drom” en dat vroeg wat opzoekwerk. Nu blijkt de drom het deel van de schering te zijn dat overblijft als het weefwerk is afgeknipt. En nu wordt het wat historisch. Wat deed men vroeger met al die “verloren draad”? De zuinige huisvlijt verhinderde het weggooien hiervan. Toen kwam Lieve erachter dat daar een zwabber mee gemaakt werd. Dan was het youtube die een werkwijze gaf.
Samen hebben Lieve en ik ons aan het werk gezet. En hier zie je het resultaat.

Hier zie je de draden van de schering die overbleven nadat het weefwerk van Lieve klaar was. Die we gaan nu gebruiken.

Even was er de vraag hoe we deze draden het makkelijkste komen bij elkaar binden. Een stevige draad doorrijgen leek ons het meest simpele. En dan wordt de schering doorgeknipt.

Al die dubbel geplooide draden gaan we bundelen en ze netjes rangschikken.

Dan komt het knopen. Met een stevige katoenen draad knopen we al die draden bovenaan samen. Een drietal cm hieronder gaan we met dezelfde draad nog eens knopen. Onze eerste knoop zit aan de binnenkant.

En dan hebben we alles op de tafel gelegd en onze bundel draden netjes verdeeld. Je merkt het, de laatste knoop ligt bovenop. Onze “zwabber” moet nu rond een stok geknoopt worden. Die stok komt boven op de knoop en dan brengen we al onze draden naar boven. Dit is een werkje dat je best met twee kan doen want alleen kom je echt handen tekort.

Hier zie je al de draden die over de stok lopen en zo goed mogelijk verdeeld naar beneden hangen. Met een stevig touw gaan we nu de draden aan de stok knopen. Je merkt het, de stok zit onder de touwen. We hebben dus alles omgekeerd.

Een eindje van het touw hangt naar onder. Hierover gaan we met het andere eindje omslagen leggen over de bundel. We vertrekken bovenaan en komen zo naar beneden. We trekken zo strak mogelijk aan. De omslagen liggen ook mooi aansluitend onder elkaar. Om dit touw vast te leggen gaan we de laatste omslag ruim over een vinger leggen. Daar wordt het eindje doorgehaald. Er volgt een volgende omslag, eindje door de lus halen en dit nogmaals doen. Ons eindje zit nu stevig vast.
En dan keren we alles om. De draden vallen nu over onze knopen en de stok komt vrij.
Lieve is linkshandig. Ik hoop dat het voor rechtshandigen geen probleem is.

En dan komt de laatste knoop. Een eerste lus wordt zo gelegd. Over deze lus gaan we de omslagen van boven naar onder leggen. Dit doen we zo strak mogelijk.

Dan ga je het eindje waarmee je de omslagen hebt gelegd door de lus halen. Aan het eindje dat boven zit ga je nu hard trekken tot de lus onder de omslagen zit. Alles zit nu stevig vast.

Onze zwabber is eigenlijk klaar. Het groene draadje wordt bijgeknipt en ook van de zwabber zelf worden de draden op gelijke hoogte afgeknipt.
En dan zijn daar plots die nieuwe restjes. Ook zij worden gebundeld met een touwtje. Een klein zwabbertje is het resultaat.

En dan maar zwabberen!

One thought on “Hoe maak je een zwabber?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *