Een winterse sjaalkraag

haakwerk 007

Even was het behoorlijk koud en dan is het leuk om iets warms rond je hals te hebben. Het werd dus een sjaalkraag. Makkelijk te haken en ook snel klaar als je wat dikke wol neemt. Ik koos voor wat dunner garen omdat het mooi stond bij mijn trui.

 

 

Werkwijze:

Als je een sjaal gaat haken is het altijd goed om eerst een klein proeflapje te haken in de steek die je wil gebruiken. Met de draad die ik gebruikte en met haakpen nr 3 kwam ik voor mijn proeflapje van 10cm op 10cm aan 16 steken en 9 rijen.

De breedte van de sjaal is 26cm en dat betekent dat ik omgerekend ongeveer 40 steken nodig heb. De lengte van de sjaal is 150cm en dat worden dus 135 rijen.

Om het aantal steken te bepalen is het wel belangrijk om naar je haakpatroon te kijken. Voor dit patroon moet het aantal steken deelbaar zijn door 3 dus ben ik begonnen met 42 steken.

En hier zie je het haakpatroon dat uitsluitend bestaat uit stokjes en lossen.DSCI5039

 

 

 

 

 

We starten met een aantal lossen dat deelbaar is door 3.
Dan haken we terug om onze eerste rij van het patroon te haken. Je merkt dat de eerste drie lossen ons eerste stokje vervangen. In de 4de losse van onze basisketting haken we een stokje, dan volgt een losse en een 2de stokje in de 5de losse van de basisketting. We slaan dan 1 losse over. En dit gaan we telkens herhalen.
Onze 1ste rij eindigen we met een stokje en daar volgen 3 lossen op ter vervanging van ons 1ste stokje van de 2de rij.
Je merkt het, dit is een eenvoudig patroon en dezelfde steken blijven zich herhalen.

Voor mensen die niet zoveel haken is het handig om af en toe het aantal steken te tellen. Zo merk je al snel of je een steek bent kwijtgeraakt of er juist eentje meer hebt.DSCI5041

 

 

Als je de goeie lengte bereikt hebt dan kan je de twee uiteinden aan elkaar haken. Of je kan kiezen om het dicht te naaien. Met een ik-en-jij steek gaat dit het makkelijkste.DSCI5045

 

 

 

Ik hoop dat het nog even koud wordt zodat ik mijn sjaalkraag toch nog kan dragen tijdens deze winter!DSCI0550

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *