In de kast stonden nog een paar mooie flessen. Ik hield wel van hun vorm en zo zijn ze nooit in de glas-container geraakt. En dan wordt het zoeken naar een manier om ze toch te gebruiken want dan kunnen ze blijven staan. Ze kregen dan ook een vilten jasje met wat borduurwerk erbij. Leuk om te doen zeker als het buiten behoorlijk vriest.
Werkwijze:
Ik heb mijn twee flessen genomen en het eerste wat ik moest maken was het patroon. Vertrekkende van wat afmetingen heb ik een patroon in stof gemaakt dat min of meer paste. En dan heb ik mijn patroon op papier uitgetekend. Ik had zowel de binnen- als de buiten afmeting nodig.
Tijd om alles in vilt uit te knippen. En hier heb ik wat ruim geknipt zodat ik achteraf nog wat kon aanpassen. Ik had nog een zelf gevilte lap liggen en die kwam nu goed van pas. Maar misschien heb je dikke wollen stof liggen en dat is net zo goed bruikbaar. Het moest wel wol zijn want ik ben verder gegaan met prikvilten.
Voor dat prikvilten heb je natuurlijk viltwol nodig. Ik heb gekozen voor roze, rode, paarse tinten omdat dit goed bij mijn groene vilt paste. De basislap is je vertrekpunt.
Voor het prikken zelf heb je naast de wol ook priknaalden nodig. Dat zijn scherpe naalden met haakjes zodat de wol door het prikken op je ondergrond vast komt te zitten. Je kan werken met één naald maar ik had een houder waar vijf naalden in vastzaten. Daardoor ging het werk extra snel. Ik werkte ook met de dikste naalden omdat mijn werk gerust wat ruw mocht zijn.
En dan heb ik alles op een stukje isomo gelegd. Je kan het ook op een stukje rubber leggen.
En dan kunnen de verschillende kleuren één voor één op je basisstof gelegd worden. Ik heb de wol heel dun gelegd en dus goed zitten uitpluizen. Ik heb ze ook wat in het rond gelegd omdat het bloemen gingen worden.
Mijn eerste twee kleuren komen er zo op.
En dan volgen er nog twee kleuren.
Dan kan het prikken beginnen. Met de priknaald wordt de losse wol dan vastgezet. Dat is een werkje dat behoorlijk snel kan gaan. Het is ook goed om vrij snel naar je resultaat te kijken.
Hier heb ik nog wat extra kleur toegevoegd om het geheel wat lichter te maken. En dan kan je stevig gaan prikken zodat alle losse wol goed op je basisstof vastzit.
En dan kan het borduren beginnen. Ook daar ben ik begonnen met het verzamelen van mijn verschillende kleuren borduurdraad. Dat is natuurlijk een heerlijk werkje. De lichtere bloemen krijgen de lichtere kleuren van de borduurzijde. De donkere bloemen worden afgewerkt met de donkere draad.
Ik heb alleen de platsteek gebruikt. Dat maakte het borduren zelf heel eenvoudig Met dit borduren kan je natuurlijk alle kanten op.
Een van de flessenhoesjes is wat lichter geworden, de andere kreeg de meer donkere kleuren. En zo ga ik ze ook aan elkaar vastnaaien.
De twee stukken heb ik zorgvuldig op elkaar gespeld met het patroon. Dan volgt het driegen.
Met borduurdraad zijn ze dan uiteindelijk aan elkaar gezet.
Mijn flessenhoesjes zijn klaar!