Kleuren met roest

Tijdens het werken aan mijn textiele boekjes miste ik wat onregelmatig gekleurde stukjes stof. Daarom ben ik gaan “verven” met verroestte stukjes ijzer. Ik heb een mand staan waarin al jaren zo’n stukken terechtkomen. Die stond dus klaar voor gebruik. ik heb ook allerlei verschillende soorten stof verzameld. Ik ga nu echt uitproberen, kijken hoe er gekleurd wordt.
Hier zie je mijn verzameling “roest”.

En dit zijn de stoffen. Alles gaat in een oplossing 50% water, 50% azijn. Als de stof goed doorweekt is haal ik ze uit het bad, wring ze goed uit en leg ze klaar voor gebruik. Handschoenen zijn onontbeerlijk voor dit werk!
En ik werk ook buiten.

Het verven met roest is erg eenvoudig. Het verroestte ijzer wordt in de natte stof gerold en stevig vastgeknoopt. En dan begint het wachten. Ik heb alles 2 dagen laten liggen en ben dan gaan kijken of de stof al genoeg gekleurd was. Het is wel belangrijk dat je geknoopte bundels goed vochtig blijven. Eventueel kan je alles nog eens besprenkelen met je water-azijn oplossing. Ook moet er lucht aan de bundels kunnen. De temperatuur speelt een rol.
En hier zie je wat er zoal gebeurde.

Rond een verroest blik heb ik een strook gaas gewikkeld.

Deze roze stof, geen zuiver katoen, komt rond een bakplaat.

Oorspronkelijk ging rond dit stukje katoen een staaf gewikkeld worden. Ik heb er toch nog wat andere stukjes ijzer bij gestoken.

Een stukje kant komt rond een ijzeren staaf.

Een smalle reep katoen heb ik vol gelegd met roestige nagels. Alles is dan in elkaar gerold.

Rond deze cakevorm komt een reep gaas.

Dit groene stuk linnen komt rond wat staven.

Deze groene reep katoen leg ik rond een ijzeren plaat.

En dan heb ik ook nog een lapje katoen op de voet van een trapper gelegd. Na twee dagen was de stof helemaal opgedroogd en de print nog niet volledig. Ik heb alles nog eens besprenkeld met mijn azijnoplossing. Nog even wachten dus. Na 3 dagen is het resultaat duidelijker.

En dan moeten we onze stof nog nawassen met zuiveringszout (baking soda). De chemische formule van deze stof is natriumwaterstofcarbonaat, net iets anders dan de gewone sodakristallen. Deze stof stopt de reactie van het ijzer en neutraliseert ook de azijn. ik heb er een handwasje van gemaakt omdat ik weinig stof had. Grote stukken stof kunnen natuurlijk in de wasmachine. Ik heb de stof een half uur in deze oplossing laten zitten. En dan volgt nog een gewone was en een strijkbeurt. Dan zie je pas het echte resultaat.
Als je dit alles ziet kan je gerichter gaan “verven” want de ijzeren vormen die ik gebruikte hebben toch behoorlijk wat invloed op het resultaat.
Het echte werk kan nu beginnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *