Een takkenmand

In een filmpje voor woudlopers zag ik zo’n handige man een takkenmand maken. Hij had zijn verzameling takken klaar liggen, een stukje touw en in één twee drie had die een mand. ik wilde dat natuurlijk ook proberen.
En dus ben ik een stel takken gaan zoeken. Het handigste is natuurlijk als die netjes recht zijn. Per vier heb ik ze geknipt. De dikste takken komen onderaan en naar boven toe worden ze wat dunnen en korter.

Je begint met het maken van een kader met 2 takken en 2 stukjes touw worden tussen die 2 takken geknoopt. De lengte van het touw was voor mij wat zoeken. De bedoeling is dat je een vierkant bekomt. Mijn touw is wat langer dan de lengte van de takken. Als je 2 basistakken zo vastzitten ga je 1 tak omdraaien. Zo is je basisframe gemaakt. Je kan ook de lengte van je touw veranderen. Dan wordt de mand rechthoekig. Ik ben met een vierkante mand begonnen.

En nu worden er takken bijgevoegd. De 1ste tak gaat onder het touw door en wordt dan naar onder geschoven.

De 2de tak wordt ook onder het touw gestoken en die schuif je naar boven.
Je 1ste stel takken zitten in de mand.

En dan hebben we het 2de stel takken. Die worden in de andere richting onder het touw gestoken. Eentje schuift je naar rechts en de andere gaat naar links.

Met het 3de stel doe je net hetzelfde. We hebben nu 8 takken in de mand zitten.

En zo gaan we verder tot we merken dat het touw strak komt te staan. Meer takken kunnen we niet meer toevoegen.

En dan kan je de mand voorzichtig omdraaien en kan je het resultaat bewonderen. Heel stevig is de mand niet maar de idee dat je zo snel een container kan maken vind ik wel wonderlijk.

One thought on “Een takkenmand

  1. Met grote verwondering heb ik het stappenplan zitten volgen, tot ik het door had dat de hoeken niet aan elkaar hoeven geknoopt te worden, maar de touwen de stokken op hun plaats houden. Ingenieus systeem! Ga ik ook eens proberen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *