Verven met zuring

Tijdens het werken in de tuin kwam ik wat zuring tegen. Er staat de gewone veldzuring en dan heb ik ook als sierplant bloedzuring (Rumex sanguineus) staan. Met deze zuring print ik dus ik weet dat die ook wat verfstof in zich draagt. Verschillende van deze planten groeiden op de verkeerde plek dus zijn ze in de verfketel terecht gekomen.
Ik gebruik oude lakens als ik planten ga uitproberen om te verven. De stof die ik deze keer gebruikte is gebeitst me soja melk. De werkwijze voor het verven is altijd dezelfde. Ik verzamel de planten en laat ze 1 uur zachtjes koken. ik neem altijd een verhouding van 4 delen plantmateriaal en 1 deel stof. In de praktijk is dat vaak 400gr blaren en 100gr stof. Dat mengsel laat ik afkoelen. Ondertussen gaat de gebeitste stof in warm water zodat ze goed doorweekt is. En dan komt die in de verfketel. Ook die stof wordt gedurende 1 uur zachtjes gekookt. De stof laat ik tot de volgende dag afkoelen in de verfketel.
Ik heb me niet zo’n zorgen gemaakt over de kleurvastheid omdat ik boekjes wil maken met deze geverfde stof. Die zal daardoor niet zo sterk aan het licht worden blootgesteld.

Ik ben begonnen met de gewone zuring. Het blad komt eerst aan bod.

Het afgesneden blad wordt in stukken gesneden en komt zo in de verfpot.

Na het koken van de bladeren wordt de natte stof toegevoegd. En hier zie je het resultaat van het verfproces. Eigenlijk is de foto niet helemaal goed. De gedroogde stof is meer groenig.

En dan volgen de wortels. Ik heb die eerst wat laten weken in water zodat het wat makkelijker was om de modder met een borsteltje te verwijderen. En dan zijn de wortels in stukken gesneden en gaan ze in de verfpot.


Daarna komt de stof erin. De 1ste verfbeurt gaf een goed resultaat. Het restbad heb ik nog een 2de keer gebruikt.
Twee tinten bruin, en in het echt is het echt wel bruinig, zijn het resultaat.

En dan heb ik het verven met de bloedzuring geprobeerd.

Het afgesneden blad wordt in kleinere stukken geknipt en gaat zo in de verfketel.

Ik ga 2 repen stof verven. De lakens zijn wat verschillend van kleur. Ik ben benieuwd of dit na het verven veel verschil zal maken. De geweekte stof gaat in het verfblad.

En hier zie je het resultaat. De stof was diep donker vuil rood. De stof is in weinig water geverfd. Ik vond het resultaat prachtig. In mijn ijver heb ik alles direct gewassen en zo bijna alle kleur uitgespoeld. Nu weet ik niet zo goed of ik een beter resultaat zou bekomen als ik de stof gewoon gedroogd had en pas na een week gaan spoelen en uitwassen. Misschien moet ik het nog eens overdoen om het verschil te zien.

De kleuren zijn heel zacht maar als ondergrond voor het borduren zijn ze voor mij prima. Ik wilde graag een wat onregelmatige zachte ondergrond en dat is gelukt. Eén van de stukken is al in gebruik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *