Nieuwe “zaai”stokken

Eigenlijk weet ik niet zo goed welke naam deze stokken moeten krijgen. Maar hun functie is eenvoudig.
Elk jaar bij het zaaien maak ik op een stukje papier het schema van de zaaibedden. Ik zaai niet altijd in mooie lijnen en ook is de tuin in stukjes verdeeld dus dat schema is echt nodig. Maar soms wordt dat papiertje nat of geraak ik het gewoon kwijt. En bij het zaaien van nieuwe dingen wordt het dan wat moeilijk. Deze stokken moeten me helpen!

Ik heb me dit jaar ook laten verleiden tot de aankoop van verschillende soorten bloemen. Op de biomarkt hier in Herent staan er vaak mensen met bloemenzaden uit de ” Nieuwe Kloostertuin Tildonk”. Vrijwilligers hebben daar de oude tuin die bij de school en het klooster hoort onder handen genomen. De oude serre is heel mooi gerestaureerd en ook de tuin is opnieuw bewerkt. En zij verkopen nu allerlei zaden.
De zaden van de eenjarigen zitten al in de grond. Met de meerjarigen moet ik nog even wachten maar de stokjes liggen ook hiervoor al klaar.

In de tuin liggen nog heel wat afgevallen takken van de wilg. Die ben ik gaan verzamelen. De droge takken heb ik eruit gehaald en wat bijgeknipt. Daarna heb ik alles op maat geknipt. Dat knippen heb ik zo gedaan dat het stuk dat in de grond moet wat gepunt is. Makkelijk in de grond te steken dus.
De stokken zelf zijn ongeveer 45cm lang.

En dan begint het bijsnijden. Met een scherp mes haal ik een 8 tot 10 cm weg. Meestal snij ik tot bijna de helft van de stok. Ik probeer het snijvlak wat glad te krijgen want niet altijd even goed lukt.

De namen van de planten heb ik er met een dikkere viltstift opgeschreven. Over de kleurvastheid bij regenweer maak ik me wat zorgen. Dit moet ik dus in het oog houden. Of de zon een invloed hierop gaat hebben weet ik niet. Nu ja, een keer de planten goed boven de grond staan zal ik ze waarschijnlijk wel herkennen. En nog eens overgaan met de stift is ook een mogelijkheid.
Voor de prikneus is de stok al klaar.

En dan volgt de rest.

De eenjarigen zijn ondertussen gezaaid. Samen met de stok wordt het nu wachten op het uitkomen. En natuurlijk hoop ik op wat regen zodat de plantjes samen met de zon volop kunnen groeien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *