Pesto van paardenbloemblad

De paardenbloem is een wonderlijke plant. Echt alle onderdelen zijn bruikbaar. En waar sommige mensen dit “onkruid” snel gaan uittrekken gaan herboristen deze plant juist extra verwennen. Ik las dat je deze plant kan beschrijven als een medicinaal “powerhouse”. Rede dus om het zoveel mogelijk te gebruiken.
Ik geniet altijd als die eerste gele bloemen verschijnen. De lente is dan echt in het land. In een vaas doen ze het niet goed omdat ze juist heel veel licht nodig hebben maar in de tuin zijn het heldere vlekken in de toch nog wat kale tuin.


En nu wil ik graag iets maken met de bladeren. Ik ben niet helemaal zeker of het goeie seizoen niet al voorbij is. Ze smaken al wat bitter waar ik wil het toch graag proberen. Het wordt pesto.

En dit heb je allemaal nodig:
look, bladeren van de paardenbloem, peterselie, citroensap ,pijnboompitten, kaas, olijfolie en wat zeezout.

Ik begin met de bladeren van de paardenbloem. Die moeten stevig gewassen worden want er zit toch wat vuil op. Daarna heb ik ze in 2 gesneden en de dikste nerven verwijderd. Ik had zo’n goeie kop groen.
Ook de peterselie is grondig gewassen. In de tuin is die nog wat klein dus heb ik zo’n potje gekocht. Dat gebruik in helemaal.

Dit groen wordt even gedurende 1 minuut in kokend water ondergedompeld. Het warme water wordt afgegoten en de groene bladeren worden in koud water gebracht. Hierdoor stopt het kookproces direct.
Ik heb zoveel mogelijk het water uitgedrukt en dan gaat alles in de beker van de mixer.

En daar kunnen nu alle andere ingrediënten bijgevoegd worden.


Een stevig teentje van de knoflook is in stukjes gesneden.
Een goed half kopje pijnboompitten komt erbij.
Een klein beetje citroensap wordt toegevoegd. Ik heb de indruk dat je daar wat zuinig mee moet zijn. Mijn pesto smaakte wat naar citroen.
Een klein beetje zout is ook nodig. Ik had er maar een snuifje ingedaan maar bij het proeven heb ik er nog wat bijgevoegd.
De hoeveelheid olijfolie kan je bijvoegen tijdens het mixen. Zo kan je zelf bepalen hoe zacht je de pesto wil hebben.
Met de kaas heb ik even gewacht. Die heb ik pas halfweg het mixen toegevoegd. Ik heb parmesankaas genomen. Wie geef kaas eet kan altijd gistvlokken toevoegen.
En dan wordt het mixen tot het voor jou de juiste dikte heeft.

En dit is het resultaat.

2 thoughts on “Pesto van paardenbloemblad

  1. Heel tof Kristien. Pesto met paardenbloem. Ecoprinten met de zon. Heel leuk. Je bent een krak. Over de workshops denk ik nog even na. Maar het gaat er zeker nog eens van komen. Groetjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *