Printen met de zon

Op internet las ik een beschrijven hoe je met de zon kan printen. Het procédé is heel eenvoudig en je hebt erg weinig materiaal nodig. Officieel heet dit “heliographie” wat letterlijk betekent afbeelden met de zon. Het was mr Niepce die in 1822 de eerste natuurafdrukken maakte.
Wij gaan het wel wat eenvoudiger doen en vooral proberen om afdrukken op stof te krijgen.

Dit heb je nodig:
katoenen stof
allerlei vormen, bladeren, pluimpjes, stenen …
azijn en koffie
spuitfles
plastiek plaat

We beginnen met het maken van de koffieoplossing waarmee we de stof gaan bevochtigen.
Hiervoor hebben we sterke koffie nodig. Ik heb koffie gezet op de oude manier. Twee eetlepels koffie heb ik in een glas met kokend water gedaan. Dan even gewacht en alles gaat dan door de filter.
Je kan ook werken met oploskoffie en dan doe je gewoon twee eetlepels in een kopje heet water.

Deze koffie gaat in de spuitfles en hierbij komen nog 2 eetlepels azijn. Alles goed mengen en je oplossing is klaar.

Het katoen dat je wil gebruiken wordt nat gemaakt en dan goed uitgewrongen. Het witte katoen is van een oud laken want het is belangrijk dat je stof vooraf al is gewassen.
De stof wordt dan zorgzaam op die plastiek plaat gelegd. Je probeert ze zo plat mogelijk te leggen.
Je kan ook een stuk hout of karton gebruiken. Daar moet dan wel een stuk plastiek over want het is de bedoeling dat de vloeistof niet weg kan.

Hier zie je duidelijk het verschil tussen de stukjes stof. De iets donkerder stof is vooraf gebeits. Ik wilde vooral kijken of het een verschil zou maken.
Mijn spuitfles staat klaar en ik kan beginnen om alles te schikken op de stof.

De koffieoplossing wordt nu over de stof uitgespoten. Om alles toch op zijn plaats te houden ben ik zoek gegaan naar gewichtjes, stenen enz.

En nu wordt het wachten tot de zon haar werk doet.

Het resultaat is wat mager hoewel het toch duidelijk is dat de gebeitste stof een groter kleurencontrast geeft.
Ik probeer het opnieuw. Ik vermoed dat het vooral aan de oneffenheid van de bladeren ligt. Deze keer leg ik eerst een glazen plaat over het groen. Na een klein uurtje ben ik gaan kijken maar ik merkte geen verkleuring. De glazen plaat gaat er dus af. Ik merk dat mijn groene bladeren nu wel heel mooi plat liggen. Nog even geduld dus en dat betekent nog een dik uur wachten. Deze keer krijg ik een mooie, zachte zonneprint.

Nu wordt alles nog eens goed gestreken. Dat zou een 2 tot 3 minuten moeten zijn. De print wordt zo beter gefixeerd. Dit heb ik nog niet uitgeprobeerd. Ik vermoed dat je toch voorzichtig zal moeten zijn met het wassen.

3 thoughts on “Printen met de zon

  1. Hallo Lea,
    Ik kreeg ondertussen het bericht dat je ingeschreven bent op de nieuwsbrief. Nu is het zo dat ik er tijdens de vakantie geen verstuur. Dat wordt dus september.
    Groetjes, Krisiten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *