Paardebloemen in een bokaal

In het voorjaar als ik een stukje grond vrij maak voor wat groenten en bloemen dan komt er altijd een wat moeilijk moment. De paardenbloem staat dan heerlijk te stralen maar vaak wel op de verkeerde plaats. Dat betekent dat ik ze moet uitsteken. Dit jaar wilde ik er toch echt iets mee doen. En dan brengt internet wel vaak de oplossing. Op de website van “Crow’s Daughter” vond ik een eenvoudig recept met de mooie bloemen. Het wordt een infusie van de bloemen op olie.
De jonge blaadjes gaan in de sla of de soep. En ook de wortels zijn bruikbaar. Eigenlijk is het een plant die helemaal thuis hoort in de kruidengeneeskunde.
Het wordt een voedende olie voor de huid. Spier- en zenuwpijn kunnen verlicht worden. Ze kan ook gebruikt worden als basis voor bepaalde zalven.

Werkwijze:

Het eerste wat natuurlijk moet gebeuren is het verzamelen van de bloemen. Ik las dat je die best plukt nadat ze een tweetal  dagen flink zon hebben gehad. Het zijn ook alleen de bloemen die geplukt worden. Dit voorjaar had ik natuurlijk geluk. Door die warme “zomerweek” was dat plukken geen probleem.
Ik heb de bloemen direct gebruikt. Je kan ze ook een paar dagen laten drogen zodat de kans op schimmelvorming wat kleiner wordt.
Gelukkig stonden er al wat planten in zaad. Die mooie bollen zorgen alvast voor de oogst van volgend jaar.
Bloemen langs de weg kan je best niet plukken want die zijn te sterk verontreinigd door het verkeer. Een plekje in de tuin is het beste.

 

 

 

 

En dan zijn er de bokalen met een goed schroefdeksel. Ik heb mijn potten ook even afgekookt om toch zo zuiver mogelijk te werken.
Als olie gebruik ik biologische olijfolie.

 

 

 

 

De bloemen gaan nu in de potten. Die worden voor drie kwart gevuld. Hier is het wel belangrijk dat je de bloemen echt nakijkt. Er zitten nogal wat kleine insectjes tussen. Ik schut ze dan ook één voor één uit.
De olie  komt erop en dan zou alles moeten onderstaan.

 

 

 

 

En dan zijn de potten klaar om op een lichte plaats een zestal weken te rusten. Fel zonlicht is niet nodig.
Na een week merk je al een sterke verkleuring van de olie. De bloemen geven hun geneeskrachtige stoffen op deze manier af.
Toch merkte ik dat niet alles onderstond. Ik heb dan ook nog wat olie toegevoegd. Het is ook belangrijk om regelmatig na te kijken of er geen schimmel gevormd wordt. Mocht dit toch gebeuren dan kan die er gewoon afgeschept worden en zo kunnen de bloemen dan verder weken. Af en toe wat schudden of de potten omkeren is ook goed.

 

 

 

 

Het is handig om de potten nu in een schaal te zetten. Soms ontsnapt er toch wat olie en zo kan je vlekken vermijden.
Na zes weken kan de olie gezeefd worden. Die kan je door een doek gieten. Je kan ook best niet de laatste druppel uitpersen want dan wordt je olie toch wat troebel. Een wat vettig werkje wordt dit wel. Maar je hebt ondertussen een heerlijke massageolie en die kan je dan helemaal uitstrijken.
Mijn handen en voeten krijgen over een paar weken een heerlijke massage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *