planten printen

In het boek van India Flint ” Eco Colour ” vond ik een stukje over Hapa – Zome. Het is een Japanse techniek en betekent eigenlijk blad -verf. Het werkt erg eenvoudig door de kleurstof uit een blad of bloem letterlijk in de stof te kloppen. Het gaat het makkelijkste op stevig geweven stoffen zoals gewoon katoen, linnen of hennep. Op los geweven stoffen heeft de kleur de neiging om uit te vloeien. Op dikke stoffen is het moeilijker om een precieze afdruk te maken.

Starten is dus erg eenvoudig. Een oud laken heb ik in repen gescheurd. Die repen werden dan nog eens verdeeld zodat ik een stapeltje lapjes had van een 20 op 15 cm. Een houten plank dient als ondergrond. Daarop komt een stuk karton zodat het kloppen wat zachter gaan. En dan is er natuurlijk ook een hamer nodig. Ik las dat het aanvankelijk wat beter gaat met een rubberen hamer maar die had ik niet direct bij de hand. Met een gewone hamer lukt het zeker. Maar het is vooral wat oefening die nodig is. Zo leer je aan te voelen hoe hard je kan kloppen.
En dan heb je natuurlijk een voorraad blaren en bloemen bij de hand.

 

 

 

En dan begint het proberen.
Een lapje stof komt op het karton te liggen. Daarop komt een blaadje van de varen en hierop komt een tweede lapje stof.

 

 

 

En dan begint het hameren. Eerst wat voorzichtig tot er wat van het groen door de stof komt. Hier is het belangrijk dat je stof niet gaat schuiven. In het enthousiasme van het kloppen gebeurt dit soms. Ik probeer mooi langs de hoofdnerf te kloppen tot ik de vorm van het blad duidelijk zie. Even over de nerf zodat die ook zichtbaar wordt.

 

 

 

En dan is het wat gokken wanneer je kan stoppen. Ik probeer voorzichtig eens te kijken op het moment dat ik de vorm helemaal zie. Je bovenste lapje stof kan dan terug geplooid worden en het oorspronkelijke blaadje verwijderd worden. Zowel het origineel als het spiegelbeeld geven een goed resultaat.

 

 

 

 

 

Natuurlijk kan je een hele schikking maken.

 

 

 

 

 

 

Met heermoes ging het erg snel. Het kloppen gaf heel vlug resultaat en de stengel was hier duidelijk te hard aangepakt.

 

 

 

 

 

 

 

Het resultaat vind ik wel goed.

 

 

 

Ook robertskruid geeft mooie, zachte prints.

 

 

 

 

 

Ook de vergeet-mij-nietjes heb ik geprobeerd. Ook hier is het zo dat de bloemen iets beter printen op het gespiegelde lapje stof.

 

 

 

En zo kan je natuurlijk nog heel wat uitproberen. Fijne maagdenpalm en wrattenkruid aan de achterdeur kwamen zo aan de beurt.

 

 

 

 

 

 

Allemaal probeersels! En dit is wel echt nodig om het kloppen in de hand te krijgen. Pas dan kan je voor “echt” beginnen.

3 thoughts on “planten printen

  1. Mooi!
    Kan je kleuren fixeren zodat ze wasbaar worden zonder dat je meteen de kleuren uitwast?
    Groetjes!

  2. super leuk! ook even de vraag hoe fixeer je de kleur? zou het graag op een kleedje doen, eerst testen op een wit t shirt. maar het fixeren blijft nog een vraag, kleding wordt vuil en je wilt het wel wassen.

  3. Superleuk,
    Heb al geprobeerd om een vlek op mijn Bermuda te bedekken maar na een wasbeurt was alles weer verdwenen…wat doen om bloemendruk kleurvast te maken … dank voor de tip !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *