Vlier in de fles

DSCI3817Deze maand staat de vlier volop in bloei en overal vind je recepten om die mooie bloemen te verwerken. Je kan er lekkere thee van maken maar ook allerlei andere drankjes kan je bereiden. Ik kies voor een wat sterkere variant. Het wordt een heerlijke muskaatwijn die je als aperitief kan serveren.

Ingrediënten:

DSCI3840Per liter witte wijn:

10 gram vlierbloemen
100 gram droge rozijnen
2 gram zoethout
1 gram nootmuskaat

Voor de witte wijn neem ik meestal zo’n doos van de wereldwinkel: Sauvignon Blanc. Dat is een verpakking van drie liter. Genoeg voorraad voor een jaar!

Werkwijze:

In een goed afsluitbare, propere bokaal worden al deze ingrediënten bij elkaar gedaan. De wijn voeg ik als laatste toe. Alles eens goed schudden en dan komt die bokaal op de vensterbank terecht. Daar laat ik hem 14 dagen staan. Wel is het nodig om alles dagelijks goed te mengen door de bokaal eens om te draaien.

Na 14 dagen ga ik dit mengsel filteren. Je kan dit eerst grof filteren zodat de meeste ingrediënten uit het mengsel zijn. En dan gaat alles nog eens door een koffiefilter.

Per liter wijn voeg ik dan nog toe:

100 ml alcohol van 90°
100 ml water waarin 125 gram suiker is opgelost

DSCI3846En dan is het afwachten. Volgens het recept kan je met Kerstmis al eens proeven van je drankje. Ik laat mijn flessen meestal wat langer staan. De smaak wordt alleen maar beter.
Smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *