Wortelmiddel

Er is wat schade aan de voorgevel. Op zich niet zo erg maar er staat wel een grote oude klimroos tegen die gevel. De 1ste man die langs kwam vond dit helemaal geen probleem. We leggen de roos even plat en dan kan de gevel hersteld worden. Zo werkt het natuurlijk niet. Gelukkig sprak de 2de man over “zwaar” snoeien. Maar ik ben alvast beginnen treuren en zeuren. Tot een vriendin sprak over stekken. En dan is internet natuurlijk heerlijk. Ik ga 2 manieren uitproberen.

En voor het 1ste gebruik is wilgentakken. Wilgenbast is een antibacterieel middel en de takken zelf bevatten een grote groeikracht. Je kan zo een wilgentakje in de grond steken en als je een paar jaar geduld hebt kan je een stevige wilgenboom bewonderen.
Je begint met een paar éénjarige takjes te knippen. De blaadjes moeten verwijderd worden. En die takjes knip je dan in kleine stukjes van een 1 tot 2cm. Hier voeg je een halve liter water aan toe.

Alles gaat dan in de blender en wordt gedurende 2 tot 3 min gemixt. Dat geeft nogal wat schuim maar na wat wachten zie je dat je een gekleurde vloeistof bekomt. Alles gaat door de zeef en dat is dan je stekmiddel.

Je stekjes gaan een paar uur in water waaraan je het stekmiddel hebt toegevoegd. Dan kan het geplant worden. Je kan ook je stekjes direct planten en dan 2 keer gieten met water en stekmiddel. En dan wordt het wachten.

Maar je kan ook werken met een aardappel. Dat was het advies van de vriendin. Je neemt een verse aardappel, boort er een gaatje in en daar zet je het stekje in. In een bloempot voor de helft gevuld met aarde wordt dan de aardappel met stekje helemaal bedekt met aarde. En dan heb je geduld nodig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *