En dat allemaal met de wortel van de paardenbloem

Al heel wat keer las ik over de heilzame werking van de paardenbloemwortel. Die zou vooral belangrijk zijn voor een goede werking van het spijsverteringsstelsel. En dat is dan weer de zetel van ons immuunstelsel wat toch belangrijk is in deze tijden. Het zou vooral inuline zijn dat het microbioom voedt. Dit zetmeel helpt een gezonde omgeving te creëren voor al dat kleine grut. Het lijkt me de moeite om dit toch eens te proberen.
Heel wat info vind je hierover op harmonycenter.nl en crowsdaughter.com.
De herfst is het goede moment om dit te doen omdat de wortels dan hun meeste stoffen hebben opgeslagen.

Met zorg heb ik geprobeerd om de wortels uit te steken. Het was niet altijd eenvoudig om de ganse wortel uit de grond te halen. De oogst is ook groter als je wat oudere planten kan nemen. Ik ben ook wat zuinig geweest met het oogsten want de plant sterft natuurlijk helemaal. Van de vuile wortels heb ik de meeste grond verwijderd. De blaren die in deze zachte herfst nog goed zijn gaan voor een deel in de soep. En de rest is voor de vriezer.

Met een stevig borsteltje heb ik de wortels dan verder proper gemaakt. En dat was een heel werkje. Schillen vind ik zeker niet nodig. Alleen de donkere stukken heb ik weg gesneden. De wortels heb ik dan zo fijn mogelijk gesneden. Hoe fijner dit gebeurt hoe makkelijker de voedzame stoffen kunnen vrij komen.

Een deel van de wortel komt in appelciderazijn terecht. Ik kies voor de ongepasteuriseerde soort omdat ook hiervan de werking gunstig voor onze darmflora. Je merkt dan wel dat onderaan in de fles wat bezinksel zit. Dit is helemaal niet schadelijk. Een goeie 2/3 van het potje heb ik gevuld met de wortel. Daarop komt dan de azijn. Even goed schudden en al snel zal je merken dat er onderaan een wit bezinksel te vinden is. Dat is het zetmeel dat al begint vrij te komen. En dan laat je het potje op een lichte plaats uit het zonlicht een 6 tal weken staan. We zijn dan begin januari en op dat moment kan het mengsel gezeefd worden. Dat kan eerst grof door een zeef en dan fijn door een doek.
De azijn kan dan in een flesje gegoten worden en is zo klaar voor gebruik.

Het andere deel van de fijngesneden wortels gebruik ik voor het maken van een tinctuur. Ongeveer een 3/4 van het potje is gevuld met wortel en hierop wordt alcohol gegoten. Meestal gebruik je hiervoor jenever of wodka maar ik heb calvados gebruikt omdat graanproducten hier niet in huis zijn. Deksel op het potje, goed schudden en ook hier weer wegzetten op een lichte plek buiten het zonlicht. Af en toe toch eens schudden en dan na een vier tot zes weken alles grof en fijn zeven. Deze drank kan je best in een donker flesje bewaren.
Als je voelt dat je weerstand wat laag is of als er een verkoudheid dreigt kan je 3 x daags 20 tot 30 druppels nemen voor het eten.

Nog even en ik ben gewapend voor het winterseizoen. Zou het?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *