Een heerlijk kaartje

DSCI5851Af en toe is het belangrijk om zo’n heerlijk kaartje te versturen. Een kaartje waar je echt de tijd voor genomen hebt.. En dus ben ik gaan haken. Een mooi kaartje met een gehaakt randje heeft wel wat.

 

Werkwijze:

Natuurlijk ben ik begonnen met het zoeken naar leuke kaartjes en de daarbij horende draad. Maar het eigenlijke werk heb ik uitgeprobeerd op stukjes karton. Mijn gaatjes heb ik op 0,5cm van elkaar geklopt. Daarvoor gebruikte ik een dun nageltje. De afstand van de gaatjes hangt ook samen met de dikte van de draad die je wil gebruiken.DSCI5776DSCI5777

 

 

 

En dan beginnen we met een rij festonsteken helemaal rond het kaartje. Het is belangrijk dat je altijd werkt met de goede kant van het kaartje naar je toe.
Je steekt je draad van voor naar achter in. En dan volgt direct de 2de steek en haal je de naald over de draad door.DSCI5781DSCI5782

 

 

 

Je begindraad haal je nu door de 1ste steek door naar achter. Hierdoor is die steek correct gevormd. En zo kan je verder naaien tot aan je 1ste hoek. Je festonsteek ga je niet te krap leggen want we moeten voldoende ruimte hebben om hier later in te haken.DSCI5784DSCI5787

 

 

 

In de hoek ga je in het gaatje 2 steken maken in de beide richtingen. De draad niet te strak aantrekken zodat we later een mooie hoek kunnen haken. En zo kan je verder naaien.
Ik heb mijn borduurdraad gemeten als ik 1/3 van de omtrek van het kaartje had genaaid. Daardoor kon ik behoorlijk goed inschatten hoe lang mijn borduurdraad moest zijn om helemaal rond te geraken.DSCI5789DSCI5790

 

 

 

 

Tijd om met het eigenlijke kaartje te beginnen. Met een voldoende lange draad ben ik beginnen naaien. En zo ga je helemaal rond tot je de beginsteek bereikt. Ook je einddraad gaat naar achter en ik heb die direct vastgeknoopt met de begindraad. Zo zit alles goed vast.DSCI5798DSCI5793

 

 

 

Ons haakwerk kan nu beginnen. Je legt een beginlusje en de 1ste vaste kan in de 1ste festonsteek gehaakt worden. Ook hier is het wat uitproberen of je 1 of 2 vaste haakt per festonsteek. Met deze groene draad werd het 1 vaste. Met wat dunnere draad haak ik al snel 2 vaste.
Op de hoek komen 3 vaste in de hoeksteek. En zo kan je helemaal rond haken tot je aan je beginsteek komt. Met een halve vaste sluit je de cirkel.DSCI5805DSCI5803

 

 

 

En dan kan je er voor kiezen om nog een extra boortje te haken. Voor dit kaartje heb ik wat zitten twijfelen. Op mijn “proefkartonnetje” zat nog een boordje. Maar de kaartjes waren wat klein zodat ik na een rij vaste ben gestopt. Zelf wat uitproberen dus!DSCI5816

 

 

En nu kan mijn kaartje verstuurd worden!DSCI5809

One thought on “Een heerlijk kaartje

  1. hé Kristin, leuke site heb jij!!!
    Ik heb een link meegedeelde http://www.artfromlove-bredene.be/magdavanhoegaerden.html zodat je daar ook enkele werken, waaronder pasteltekening op velours van een poes te zien is.
    Misschien vind je deze manier van tekenen leuk. Ik heb ondertussen jouw foto van je poes gevonden. Ze heeft wel haar oogjes bijna dicht op de foto, en als je toch een beetje meer herkenning wenst, is het interessant om een fotootje te bezorgen van jouw poes met open ogen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *