Takken voor een zomers weefraam

Soms kom ik een foto tegen van zo’n takken weefraam. En dat leek me wel iets voor een warme zomer. Het is de bedoeling dat het raam buiten blijft hangen en dat er allerlei materiaal van de tuin of verzameld tijdens een wandeling in verwerkt kan worden. De hele opbouw moet dan ook niet zo precies zijn.
Ik heb nog wat snoeihout liggen dus zo’n raam was snel gemaakt. En veel materiaal heb je er niet voor nodig.

We vertrekken van vier stevige stokken. De twee horizontale takken zijn een dikke 80cm lang en hebben ongeveer een diameter van 4cm. De twee verticale takken zijn wat langer en wat dunner, een goeie 100cm lang en een diameter van een 3 tal cm. Natuurlijk kan je ook hele andere maten nemen. Ook met kleine raampjes is het heerlijk werken.
Verder heb je 4 stevige nagels nodig en touw om de schering te maken.

 

 

 

 

Ik heb mijn 4 takken met de nagels vast gezet. Hierdoor kunnen ze niet meer gaan schuiven. En dan heb ik er een touwtje over gedraaid zodat die nagels niet meer te zien zijn.

 

 

 

Zo ziet mijn raam er dan uit.

 

 

 

En dan komt de schering. Ik heb stevig touw genomen zodat het toch wat bestand is tegen weer en wind.
Bovenaan wordt het touw met een knoopje vastgezet. Dat touw gaat dan recht naar beneden, over de onderste tak heen, één keer rondgedraaid en dan langs achter terug naar boven.

 

 

 

 

Bovenaan komt het langs achter aan, draait één keer rond de tak en gaat dan aan de voorzijde terug naar beneden.

 

 

 

 

En dit patroon blijf je voor de hele schering volgen. Per 3cm heb je ongeveer twee draden, eentje vooraan en eentje achteraan.

 

 

 

 

En dan eindig je weer met een knoopje.

 

 

 

De schering zit niet zo strak. Ik wil er graag ook takken kunnen insteken en dan moet er ook wat ruimte zijn. Ook hangt dit af van de dikte van de takken. Die van mij zijn behoorlijk dik zodat de afstand tussen de voorste en de achterste draad vrij groot is. Bij het weven moeten die wat samenkomen dus heb je wat speling nodig.
En zo zit mijn schering op het raam en kan het weven beginnen.

 

 

 

 

Met mijn touw heb ik een klein boordje gemaakt. Daardoor krijg ik toch enige stevigheid om met het weven te beginnen. Hierdoor komen ook de scheringdraden wat op hun plaats. Het gaat gewoon op en neer.

 

 

 

 

 

Ook de 2de rij legt zich makkelijk.

 

 

 

 

En dan is mijn boordje klaar en kan het verzamelen van het materiaal beginnen.

 

 

 

Een paar vers gesnoeide wilgentakken komen er als eerste in.

 

 

 

En dan krijgt het raam zijn vaste plaats voor deze zomer. Aan een van de achterdeuren wordt het opgehangen.
En nu wordt het afwachten wat er allemaal in terecht zal komen.
Na de zomer krijgen jullie een foto van het “weefwerk”. Beloofd!

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *